YENİ ASIR

Yatağan'da "Canlı cenazeler" (3)


13 Ekim 2004

Yatağan'da santral yetkililerini ziyaret ettik. Bir önceki yazımda Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ ve Yeniköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü Ramazan Güven'in bize halktan ve belediye başkanından bambaşka bir tablo çizdiklerini söylemiştim.
Yetkililerin söylediklerine göre, ortada halkın abarttığı gibi bir durum ve hastalık ortamı yokmuş. 1987 yılından beri santralin doktorluğunu yapan Ferit Turan, "Buradaki işçilerde 87'den bu yana sadece 5 kanser vakası görüldü. Tabii bu rakamlar kurum personeli için geçerli. Bu vakalar da lenfoma, larenks ve mide kanseri vb. gibi. Yani söylendiği gibi akciğer kanseri değil" dedi.
Ardından Santral İşletme Müdürü Aziz Yıldırım, 28 Eylül günü Yatağan'da yaşanan ters hava akımı yüzünden santralden yayılan SO2 değerlerinin 500 mgr/m3'ün üzerine çıkması nedeniyle ünitelerin devre dışı bırakılmasını istediklerini söyledi.

KÖY NÜFUSU AZALDI
Çevreye ve doğaya, yöre halkına ne kadar duyarlı olduklarını, insan sağlığına zararlı hiçbir gelişmeye izin vermeyeceklerini söylediler.
Termik santrali gezerken bol bol resim çekip oradan Şahinler Köyü'ne doğru yol aldık. Şahinler Köyü Yatağan'a bağlı 40 köyden santrale en yakın olanlardan biri. Köy kahvesinde oturup, halkla sohbet imkanı bulduk.
Eski köy muhtarları Mustafa Yörük ve Akın Sarı tüm köy halkının bacadan şikayetçi olduklarını söylediler. Köyde şu an akciğer ve göğüs kanserinden yatmakta olan 2 hasta varmış. Söylediklerine göre köyde başka hastalıktan ölen yok.
Vatandaşın geçim kaynağı besicilik, pamuk ve sebze. Ürünün Şahinler Köyü'nden olduğunu söylediklerinde alıcı çıkmıyormuş.
Köy sakinlerinden Mehmet Ali Göktaş'ın eşi akciğer kanserinden vefat etmiş. TEK'ten emekli Aygül Yörük, "Bugüne kadar buraya sizler gibi çok basın mensubu geldi. Derdimizi hep anlattık ama sonuç alamadık. Arabaların üstleri rüzgar olmadığı zaman simsiyah oluyor. Sürekli kül yağıyor. Köyümüzün nüfusu 700 civarında. Göderek küçülüyor. Giden geri gelmiyor" diyor.

SİZ KARAR VERİN
Köy meydanında çayımızı içtikten sonra ilçe merkezine geri döndük. Son olarak Eczacılar Odası 2. Başkanı ve Genel Sekreteri Serkan Tekin ile görüştük ve kendisine en çok tüketilen ilaçları sorduk. Tekin, "En fazla üst solunum yolları, astım, bronşit ilaçları satılıyor. Depolardan net sonuçları aldığınızda inanamayacaksınız. Ege Üniversitesi Onkoloji Servisi Yatağanlı hastalarla dolu. Çok sayıda kanser vakası var. Son 4-5 senede özellikle çocuklarda bronşit vakası görülmekte" diye yanıtladı bizi...
Ve şöyle sürdürdü sözlerini: "Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de ilçeye 3-4 km. mesafede Çırpıovasına çimento fabrikası kurulması gündemde. Anlayacağınız Yatağan halkı her iki taraftan da zehre mahkum ediliyor. Yazı dizime Yatağan'da "canlı cenazeler" başlığı atmamın sebebi, burada yaşayan insanların sürekli olarak kül, duman solumaya mahkum edilmeleri. Yetkililerin söylediklerini de ,halkın yakarışlarını da, izlenimlerimle beraber sizlere aktardım. Gelin kim haklı siz ve bu satırları okuyan yetkililer kara versinler...