YENİ ASIR

Vatandaşın haberi yok..!


26 Ocak 2005

1-Ocak-2005'te yürürlüğe giren Ambalaj ve Katı Atık Yönetmeliği'nden haberiniz var mı? Var ise neyi, nasıl ayıracağınızı biliyor musunuz?
Ayırmazsanız yiyeceğiniz ceza miktarı hakkında bilginiz var mı? Bilmeyenler için konu hakkında tekrar biraz detaylı bilgi vereyim, bilenlere de bir daha hatırlatmış olayım. Daha sonra da bilenler de bilmeyenlere anlatsınlar...
Çünkü yönetmeliğe göre çöpünü ayırmayan vatandaşı ve apartman yöneticilerini yüklü para cezaları bekliyormuş.

PİLOT BÖLGELER DE...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka, Konak ve Bornova ilçelerinde 10 bin konutta uygulama başlattı. Yeni yılla beraber bu pilot bölgelerde geri dönüşebilir atıkların kaynağında toplanması zorunlu hale getirildi. Yani bundan böyle bu bölgelerde oturan vatandaşlar çöplerini ayırmak zorunda. Örneğin benim oturduğum apartmanın kapısında konuyla ilgili kocaman bir yazı asılı.
Eğer sizin apartmanın girişinde konu hakkında sizleri uyaran bir yazı asılmamışsa yöneticinizi uyarın...
Çünkü Büyükşehir Belediyesi, çöpünü ayırmayan vatandaş ve apartman yöneticilerine, 291.88 YTL ile 4.378 YTL arasında değişen para cezaları kesebilecek.
Tahmin edebileceğiniz gibi uygulamanın ilk günlerinden beri çeşitli aksaklıklar yaşanıyor. Vatandaşların çoğunun uygulamadan haberi bile yok.

VATANDAŞ NE YAPACAK?
Evinde çıkan çöpleri cinsine göre ayıracak. Camlar, plastikler ve kağıtlar üç ayrı torbaya konulacak. Belediyenin anons ettiği gün ve saatte çöpler, özel torbalarla apartman önüne çıkarılacak ve ekipler tarafından toplanacak. Pilot bölgelerdeki uygulamalar başarıyla tamamlandıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi, kademeli olarak kampanyayı il geneline yayacak. Daha sonra uygulamanın yerleştiği bölgelerde ayıklama tesisi çalıştıran firmalar devreye girecek. İleri aşamada, çöp toplama işini de bu bölgelerde ayıklama tesisi çalıştıran firmalar üstlenecek.
Kampanyayla ilgili çöp torbası, çöp arabası gibi mali harcama gerektiren hizmetler de firmalar tarafından karşılanacak. Ocak ayından itibaren pilot bölgelerde belirlenen 16 ilköğretim okuluna da atık kumbaralar konulmaya başlandı.

KUMBARA KONSA?
Çöplerin haftada bir gün belediye ekipleri tarafından toplanması, aksaklıklara ve vatandaşın evinin çöp ev haline gelmesine sebep olabilir.
Apartmanların önüne birer çöp kumbarası konsa vatandaş çöpünü evde değil, orada biriktirse... Unutmayalım ki her apartmanın bir kapıcısı yok.
Her apartmanda asansör gibi bir medeniyet yok. Beşinci katta oturan Emine teyze çöplerini tek başına aşağıya indirip koymak zorunda. Haftada bir gün belediyenin gelmesini beklerse, yandığının resmidir. Evinde biriktirdiği onca çöp torbasını sırtlayacak, beş kat aşağı indirecek, bir daha inip inip çıkacak...
Sonra ne olacak?..