YENİ ASIR

Uyuşturucu alarmı!


24 Eylül 2004

Geçtiğimiz günlerde, üniversiteli bir genç kızımızın çevresinde gelişen olayları, uyuşturucu kullanan arkadaşlarını, ailelerinin gönderdikleri parayı uyuşturuculara harcayan gençlerin düştükleri zor durumları anlatan gözlemlerini yazmıştım. Konu gençlik ve uyuşturucu olunca gelen tepkilerin, e-maillerin ardı arkası kesilmiyor. Aileler, özellikle çocukları şehir dışında okuyanlar panik halindeler.
Çocuklarının bağımlı olduğunu genelde iki yıl sonra anlayabildiklerine işaret eden uzmanlar, aileleri şöyle uyarıyor:

AİLELERE UYARI
Uyuşturucu kullanan çocuk odasına kapanıyor, arkadaş çevresi değişiyor, harcadığı para miktarında artış gözleniyor. Öncelikle ailelerin çocuklarının paralarını nereye harcadıklarını takip etmeleri gerekiyor. Ardından kimlerle, nerelere gidiyorlar? Dedektif gibi iz sürmek yerine onlarla dost olunması tavsiye ediliyor.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, Türkiye'deki ilk ve ortaöğrenim kuşağının uyuşturucu haritasını çıkarmış. Eskişehir, Kocaeli ve Diyarbakır'da esrar; İzmir'de tiner, bali ve alkol; İstanbul'da eroin kullanılıyor. Çocukların yüzde 2.5'i ise en az bir kez eroini deniyormuş.
Rapordan bazı ilginç sonuçlar şöyle; Esrara başlama yaşı 13, eroine başlama yaşı 13, sigaraya başlama yaşı 11, alkole başlama yaşı 11, tiner - bali kullanma yaşı 12, yatıştırıcı hap kullanma yaşı 11.
Bu araştırma, 10 ila 16 yaşları arasında ki 24 bin öğrenciyi kapsıyor. Bu yaş kuşağı alkolden uyuşturucuya kadar her türlü zararlı maddeyi en az bir kere deniyormuş. Türkiye genelinde 'ecstasy' kullanım oranı eroinle aynı oranda. Sakinleştirici hap kullanımı ise çok daha yaygın. Ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 5.2'si sakinleştirici hap kullanıyor. Anketlerde uyuşturucu kullanımının nedenleri de sorgulanmış. Çocuklar, eğlenmek, rahatlamak, sorunlardan uzaklaşmak amacıyla hap ve uyuşturucu kullandıklarını anlatmışlar.
Uzmanlar okulların açılmasıyla birlikte rakamların artacağından endişeliler. Çünkü çoğunlukla okul partileri ve eğlence yerleri uyuşturucu bulma konusunda gençlere en uygun ortamı sağlamakta. Alkolün yanında sigara tiryakisi olan çocukların en fazla olduğu şehir İzmir. İzmirli çocukların yüzde 9'u alkol, yüzde 25.8'i sigara tiryakisi.

POLİSE GÖREV
Burada ailelere olduğu kadar İzmir polisine de iş düşüyor. Rakamların gittikçe arttığı göz önüne alınırsa önlemler yeterli değil. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde göz göre göre, gencecik insanlar yol ortasında bıçaklanarak öldürülüyorsa bu da son derece düşündürücü bir durum. Daha önceki yazılarımda da Alsancak Devlet Hastanesi'nde görevli nöbetçi hekimlerin; "gün geçmiyor ki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden gelen bir bıçaklanma vakası olmadan geceyi geçirelim. Bunlar nasıl polis, nerede bu devriyeler?" diye sorduklarını dile getirmiştim. Okullar açıldı, uyuşturucu alarmı veriliyor ve İzmir'in rakamları ortada. İzmir'den sorumlu yetkili mercilere duyurulur!