Özel okullarda çocuk okutanların Allah yardımcısı olsun. Okul fiyatları daha ana sınıfından başlayarak fahiş rakamlara ulaştı. Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği uyarınca fiyatlarını ilan etmeye başladılar. İlk ilan edenler arasında Ankara TED Koleji var. TED'in 2004-2005 yılında fiyatı 24 milyar olan ana sınıfı, bu yıl 16.6 oranında artış gösteriyormuş.
BU NEYİN FİYATI?
Ana sınıfının fiyatı KDV dahil 28 milyar liraya yükselmiş. Ana sınıfında, çocuğa, temel eğitimin dışında ne gibi artı değerler kazandırıyorlar da bu fiyatı istiyorlar anlamadım. Ana sınıf çocuğu dediğiniz 5-6 yaş çocuğu. Yemek deseniz zaten kuş kadar yer. Eğitim deseniz ana sınıf eğitimi... Hadi servis ücreti desek, benzine de o kadar büyük zamlar gelmedi. TED'in ilköğretim ve lise eğitim ücreti yüzde 15 artmış. Geçen yıl 5 milyar 500 milyon olan ilköğretim, KDV dahil 6 milyar 325 milyon liraya, orta ve lise sınıfları 7 milyar 360 milyon liraya çıkmış.
Özel Öğretim Kurumları Öğrenci Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği'ne göre, özel öğretim kurumları ,
"Sağladıkları eğitim ve öğretim imkanlarına, yatırım ve hizmetlere, personel ve işletme giderlerine, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün nisan ayı itibariyle ilan etmiş olduğu o ildeki yıllık tüketici endeksine göre" fiyat tespit ediyormuş.
Şimdi gelelim bu durumda illere göre yıllık tüketici endeksine... Eğer doğru bakıyorsa, Devlet İstatistik Enstitüsü son yıllarda halkın her ilde işsizlik ve parasızlıktan süründüğünü görür.
ONLAR NE DİYOR?
Diğer taraftan özel okul sahipleri ile yaptığım görüşmede, durumun onlar acısından da iç açıcı olmadığını gördüm. İzmir Özel Gelişim Koleji'nin sahibi ve yöneticisi olan Serdar Öner yaptığımız sohbette durumu şöyle değerlendirdi; "Her yeni yıl döneminde gazeteler özel okul fiyatları konusunda çok üstümüze geliyorlar. Halbuki durum dışarıdan göründüğü gibi değil. Bir kere giderimiz çok fazla ve sanki bir butik gibi vergi ödüyoruz. Bugün hiçbir özel okul kar etmiyor. Hemen hemen hepsi devletin bize verdiği kontenjanın altında çalışıyor. Örneğin devlet bize 800 öğrenci kontenjanı veriyor, bizim ancak 400 öğrencimiz var. Bu yüzden kendi aramızda da rekabet var. İstesek de fahiş rakamlar isteyip fiyatlarımızı yükseltemeyiz.
Bugün Türkiye'de özel okulların sadece yüzde 30'u dolu, yüzde 70'i boş. Dünyada yüzde 1.2 gibi komik bir rakamla özel okul öğrencisi en az olan ülke Türkiye. İster istemez biz de kendimizi koruma altına almak zorunda kalıyoruz. Bu durum fiyatlarla beraber veliye yansıyor. Biz de eğitimine başladığımız öğrenciyle sonuna kadar devam etmek isteriz. On sınıfımız olacağına istikrarlı beş sınıfımız olmasını tercih ederiz. Bu öğrenim yılı özel okullar olarak aramızda yüzde 15 ile yüzde 20 arasında zam yapma kararı aldık."