YENİ ASIR

NLP ile tanıştım


01 Temmuz 2005

Geçen hafta bir arkadaşım telefonda "NLP tanıtım semineri var, beraber katılalım mı?" diye sorduğunda, önce "Neden bahsediyorsun? Nedir bu NLP?" diyerek üzerinde durmadım. Seminere katılan arkadaşım "Enteresan bir olay, düşünce gücünü 100'de 100 artırmadan başlayarak, bir çok alanda faydalı" diyerek beni gitmediğime pişman edene kadar konuştu.
Ardından NLP Uygulama Yöneticisi Tamer Dövücü'yü tanıyan bir arkadaşım İstanbul'dan arayarak "İzmir'deler git tanış, bu fırsatı kaçırma" dedi.
Sözü uzatmayayım Tamer Bey'den, Alsancak'ta çalışmalarını beraberce götürdükleri Gelişim Platformu'nda görüşmek üzere randevu aldım.

GELELİM NE İŞE YARADIĞINA
Önce ilginç bir kişilik olan Tamer bey'den ve NLP'den bahsedeyim. Tamer Bey aslında yıllarca NLP ile(Yani kişinin kendini tanıması ve anlaması) tamamen ilgisiz bir işle meşgulmuş. Asıl mesleği bankacılık. Yani hesap-kitap adamı birden rakamlardan bıkıp, kendini felsefe ve kişisel gelişime vermiş. Aslen Mülkiye Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun.
Bankacılık yıllarında İngiltere'de yönetimde NLP ile uğraşırken bu sistemin farklı alanlara yayılmasının uygun olacağına karar vermiş.
Bankacılık ve yöneticilik kariyerini terk ederek NLP uygulamalarına yönelmiş. NLP eğitimini İngiltere ve ABD'de tamamlamış. Şu an Yeditepe Üniversitesi Davranış Bilimleri ve NLP Uygulamaları Yöneticisi.
Kişinin kendini tanımasını, bilinç altındaki çocuğu keşfetmesini, sınırlamalarını kaldırmasını, çevredekilerle empati kurmasını ve tüm bunlarla birlikte içsel sorunlarından kurtulmasını sağlayan bir eğitim. NLP'nin uygulama alanlarında çok geniş; Terapi (Doktor ve Psikiatrist gözetiminde), NLP eğitim,
Terapist eğitimler (özellikle hipnoz), İngilizce'yi 2,5 ayda öğreten sistem, NLP araştırmaları, Tıpta NLP (kilo verme, sigara bırakma...), Business uygulama (özellikle üst düzey yöneticilere)...
Örneğin Türkler'in beyinlerinde nasıl lisan öğrendiklerini çıkarmışlar. İngilizce'yi, matematiği 2,5 ayda öğretebiliyorlarmış. Ben ekim'de açılacak olan İngilizce kursuna gidip, beynimin İngilizce'yi 2,5 ayda nasıl öğreneceğini bizzat deneyeceğim.
Amerikalılar görsel, İngilizler mantıksal, Türkler ise duygusalmış.

SPORDAKİ ÖRNEKLERİ
Tamer Dövücü, çalışmalar hakkında bakın neler anlattı; "Türk insanı eğitilebilir ve zeki... İnsanımız emek harcamak istemiyor, çabuk köşe dönme peşinde. NLP spor alanında da başarılı. Örneğin Eczacıbaşı Voleybol takımını çalıştırıyorum. Bu yıl 3'üncü oldular. Takım sistem olarak çalışıyor. Oyuncuların performans düşüklüğü ve kişisel problemleri ele alınınca sağlıklı bir takım ortaya çıktı."
Şu an en önemli amaçları NLP'yi üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programları haline getirmek ve mümkün olduğu tanıtıp, insanların faydalanmasını sağlamak.