Yerel seçimler yaklaşırken hep belediye başkanlığı seçimlerinden bahsediyoruz. Aynı tarihte mahalle muhtarlığı seçimleri de yapılacak. Bu arada birçok muhtar adaylarından tanıtım yazıları geliyor.
Mavişehir'de oturduğum için özellikle bu bölgenin muhtar adayları ilgimi çekiyor. Bu adaylar arasından Gürol Küçükgörür ile bizzat görüştüm. İlk kez aday olduğunu ve mahalle muhtarlığı seçimi konusunda gayri ciddi bulduğu bazı hususlar olduğunu söyledi. Bunları köşemde sizlerle paylaşmamı, kendisinin de muhtarlık seçiminin yasal bir zemine oturabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na, TBBM'ne ve Cumhurbaşkanlığı Makamı'na müracaat edeceğini söyledi.
CİDDİYETSİZLİK VAR
Sayın Küçükgörür'ün Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu'ndan öğrendiğine göre;
- Mahalle Muhtarı olmak için herhangi bir makama müracaat etmek gerekmiyor.
- Seçime katılacağı mahallede 6 aydır oturan, okur-yazar olan ve 25 yaşını dolduran kısıtlı ve kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan ve silah altında bulunmayan herkes aday olabilir.
- Aday olanlar kendileri ve İhtiyar Heyeti'ndeki isimlerin yazılı olduğu belli ebattaki seçim pusulalarını hazırlatıp seçim günü sandıklara bırakıyor, seçimi kazandığı takdirde mazbatasını aldıktan sonra yasal işlemler başlatılıyor. (Sabıka kaydı istenmesi gibi).
- Muhtar seçimlerinde oy pusulalarını adaylar kendileri hazırlattığı için, bu oylar sandık görevlilerinin garantisi altında değildir. Bu nedenle bu husus bir takım sandık oyunlarına zemin hazırlamaktadır. Bir aday gidip öteki aday ve adayların oy pusulalarını hücreden alıp çöpe atabilir. Bunu da kimse denetleyemez.
- Muhtar adayları seçim öncesi İlçe Seçim Kurulu'na müracaat edip, kendisinin özel olarak bastıracağı oy pusulalarının masrafını yatırdıktan sonra, İlçe Seçim Kurulu o mahalledeki tüm muhtar adayları için birleşik oy pusulası şeklinde oy pusulası bastırabilir. Sandık oyunlarına son verilir ve muhtarlık seçimi de ciddiyet kazanır.
Eğer durum Sayın Küçükgörür'ün de araştırdığı gibi ise, muhtarlık seçimlerinde bir ciddiyetsizlik var. Seçimler yaklaşırken konunun bir an önce incelenip açıklığa kavuşturulması gerekiyor.
Öte yandan Küçükgörür'e niçin muhtarlık diye sorduğumda:
ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
"Eğitim ve teknik geliştikçe vatandaşlarımız yaşadıkları mahalleye ait özel veya kamusal taleplerini, şikayetlerini ilgili makamlara bireysel olarak iletebilmektedirler. Gerek bu konular gerekse kendisine verilmiş yasal görevlerle (yaklaşık 143 görev) birlikte fiilen mahallenin temsilcisi olma özelliğinden dolayı ve bürokratik işlemler için en küçük kentsel, toplumsal ve yönetsel birim olarak muhtarlığa ihtiyaç vardır. Halkın gözü ve kulağı olarak, uyumlu bir iletişim sahibi muhtarlık, mahallesindeki sorunların çözümü ve yasalara uygun taleplerin yerine getirilmesi konusunda ilgili makamlara yapacağı yazılı başvuruları sonuna kadar takip etmeli, sonucundan halka bilgi vermeli ve bu hususların başarıya ulaşabilmesi amacıyla kamuoyu oluşturmalıdır. Mavişehir'de yaşayan kalabalık nüfusla tüm bu çalışmaları yapacağıma inanıyorum" dedi.