Dün Manisa miting alanı Türk köylüsünün, "Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma "sloganı ile dolup taştı. Milletin efendisi köylümüz memleketin her yerinden gelip, yol yorgunluğuna aldırmadan miting alanında ellerinde pankartlarla hakkını aradı. Neredeyse tüm Türkiye oradaydı. Böyle muhteşem bir şölene şahit olduğum için kendimi şanslı sayıyorum. Fethiye, Anamur, Edirne, Kastamonu, Manyas, Yozgat, Tokat, Tekirdağ, Sivas, Karaman, Bergama, Kilimli,Yerköy, Muğla, Aydın, Tire, Ordu,
Niğde, Sarkışla... Saymakla bitecek gibi değil.
NE Mİ İSTİYORLAR?
Kadirli Ziraat Odası, "Sadaka değil alınterimizi istiyoruz", Karacabey Ziraat Odası, "260 bin lira mısır köstekleme fiyatlarını unutmadık, unutmayacağız", Manavgat Ziraat Odası, "8 kilo buğdayla 1 litre mazot alırsın. Mahsulunu satar beş kuruşsuz eve varırsın. Alınacak ihtiyacın yarısını alırsın. Çiftçi çocukları evlenemez, karı koca boşansın mı?", Tire Ziraat Odası, "Sonumuz kölelikse AB ve IMF'ye hayır" pankartlarıyla yerlerini almışlardı.
Miting alanında gözüm ellerde ki diğer pankartlara kaydı. Köylünün derdini en çok bu pankartlar en açık haliyle anlatıyordu: "Buğday ithalatı üretime darbedir", "Atatürk efendi bunlar köle yaptı",
"Sayın Başbakan, Bu şarkı bitti, sandıkta görüşürüz",
"Sanayi için ihraç malı köylünün enayi malı",
"Tek çözüm kenevir mi?", "Kahvede 1 çay, tarlada 1 kilo buğday", "Bu iklimde 12 rutubet olur mu?", "Yerli tütünü, pamuğu bitirdiniz, sıra mısırda mı?", "Biz burada misafir değiliz, topraklarımıza sahip çıkalım", "Cumhuriyet tarihinin en zorlu yıllarını yaşıyoruz."
Miting alanında dolaşırken Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer ile tanıştım. 10 otobüsle gelmişler. Ergezer, "Bizi duymak zorundalar. Bugün Manisa'dayız, yarın her ildeyiz. Bu da ses getirmezse 1 yıl sonra sandıktan ses gelecek. Köylüyü IMF'ye sattılar. Tarsus bölgesini pamuktan kopardılar. Şimdi ağırlık mısırda. Türkiye'de enflasyon sıfır ise, ne oldu da bize 260 bin lira fiyat verdiler. Mazot yüzde 48, gübre yüzde 42, tohum yüzde 80 artmış haberleri yok mu?" dedi.
DERTLER AYNI
Kemalpaşa Ziraat Odası Meclis Başkanı Veli Koyuncu, "Bu hükümete bir uyarı. Tüm Anadolu burada, yarın biz Anadolu'ya gideceğiz. Sorunuz ortak" diyerek dertlerini anlatmaya çalıştı. Tire Büyükkale muhtarı Ahmet Kötekli, "Mazot için traktör sattık. Ziraat Bankası'ndan tarım kredisi alanların hepsi şimdi icralık" dedi.
Dert aynı, köylü aynı... Kadını ,erkeği ellerinde pankartla oradaydı. "Yöneticimiz uyuyor mu?" diye soruyorlardı...