Geçtiğimiz günlerde hormonlu gıdaların yanı sıra GDO (Genetik Olarak Değiştirilmiş-Transgenetik) ürünler hakkında sizleri bilgilendirmiştim. Hatta sizlere "Yediğiniz domateste balık geni olabileceğini biliyor musunuz?" diye sormuştum, siz de hayretler içinde kalmıştınız. Yazım üzerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan arayarak konu ile ilgili halkı rahatlatacak detaylı bilgileri gönderdiler. Olaya bir de yetkililerin gözünden bakalım;
"Medyada yer alan ODTÜ Gıda Bölümü'nde bir yüksek lisans tez çalışmasında incelenen domateslerin transgenik olduğu yönünde bilgi verilmiştir.
TARTIŞMALI YÖNTEM
Bu sonuç değişik yönleriyle değerlendirilme ihtiyacı göstermektedir. Ülkemizde bu konuda analiz yapılmaya yeni yeni başlanmış olması; ayrıca bu analizler için kullanılan yöntemlerin güvenilirliği konusunda hala tartışmaların sürmesi; çeşidi belli olmayan, nerede üretildiği bilinmeyen ve piyasadan rastgele toplanan sınırlı sayıda örnekle gerçekleştirilen tek bir çalışma ile domateslerde böyle bir sorunun varlığına karar vermek mümkün değildir. Sayıca az olmasına rağmen Bakanlığımızın bu konuda donanımlı laboratuvarları vardır ve çalışmalarını sürdürmektedir.
ÖNEM VERİYORUZ
Söz konusu çalışmanın sonuçlarının açıklanması ve basında son günlerde daha da yoğunlaşan eleştiri ve değerlendirmeler, Bakanlığımız tarafından GDO'dan olma domatese özel bir önem verilmiştir.
Yine medya organlarında tarım ilaçlarının kalıntıları ile ilgili olarak da zaman zaman haberler yer almaktadır. Ülkemizde tarım ilaçları ve bitki gelişme düzenleyiciler (hormonlar) bir mevzuat çerçevesinde ruhsatlandırılmaktadır. Tarımsal ürünlerde değişik amaçlarla kullanılan ilaçlar ve hormonlar, teknik talimatlarına uygun olarak kullanılmaları halinde problem oluşturmamaktadır.
CALIŞMA SÜRÜYOR
2004 Yılı Ocak ayından itibaren ülkemiz sera genelinin %80'inini oluşturan Antalya, Mersin, Adana ve Muğla illerindeki sera, tarla, bahçe ve satış noktalarından ve yine haziran ayından itibaren de açık alan sebze ve meyvecilik üretiminin yoğun olarak yapıldığı İzmir, Bursa, Samsun, Balıkesir, Manisa ve Tokat illerinden alınan örneklerle ilaç kalıntısının ülkemizdeki genel boyutunu belirlemek amacıyla başlatılan bir çalışma devam etmektedir. Çalışmalar gizlilik içerisinde devam etmekte, sorunun nereden kaynaklandığı konusunda tüm üretim zinciri ele alınarak gerekli müdahale yapılmaktadır.
Güneş AKIN
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Basın Bürosu
Tüm okuyucuların bayramını kutlarım.