YENİ ASIR

Bilmek istiyorum


16 Ağustos 2004

Bizim vatandaşımız bir alem. Bazen soruyorlar;
"Yazarken konu sıkıntısı çekmiyor musun ?" diye. Türkiye'de yaşayıp konu sıkıntısı çekmek mümkün mü? Zaten her yeni güne yepyeni bir olayla uyanıyoruz, vukuatsız geçen günlerimizde ise kendi kendimize fıkralık işler yapıyoruz.
İşte sizlere bir örnek.
"Bilgi Edinme Kanunu" çıktığından beri, kanundan faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın yararlanma yöntemleri. Vatandaşlarımız yıllarca kendilerinden "devlet sırrı" diye saklanan dosyalarla ilgili bilgi edinmek yerine, kendi sorunlarına yönelik soruları tercih ediyorlarmış.

İLGİNÇ ÖRNEKLER
İşte size Avrupa Birliği yasalarına uyumun bir parçası olan Bilgi Edinme Kanunu çıktıktan sonra, Dışişleri, Adalet ve Milli Eğitim Bakanlıkları'na gelen birbirinden ilginç sorulardan bazıları;
* Annesi yedi yaşındaki kızımı kaçırdı. Kızımın nerede olduğunu bana bildirir misiniz?
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra'nın nikah şahitliğini, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Pakistan Devlet Başkanı Perzev Müşerref ve Romanya Başbakanı Adrian Nastase yaptı. Nikah töreninde birden fazla yabancı kişinin nikah şahitliği yapması mümkün mü?
* Bilgisayarıma virüs girdi, virüsü temizlemek için bir program var mı?
* Kümes hayvanlarının üremeleri ile ilgili elektronik sayfalara ulaşmak istiyorum. Örneğin,tavukların horozsuz yumurta yapmaları nasıl oluyor?
* Aileme ve bana ait sabıka kaydımı inceleyip bana bildirir misiniz?
* Nijerya Büyükelçiliği'nin adresini yazabilir misiniz?
* Ben ilkokul öğretmenimin akıbeti hakkında bilgi almak istiyorum.
* Osmanlı İmparatorluğu'nun yükseliş dönemi ya da 1444-1453 tarihleri arasında yaptığı savaşlar ve işler.
Soruların devamını yazmaya kalkarsam sayfalar yetmez. Bilmem başka söze gerek var mı? Biz köşe yazarları inanın konu sıkıntısı çekmiyoruz...

Yeni müfredat
İlköğretim okullarının yeni hazırlanan müfredatını denemek için 1 yıl süreyle 6 pilot il seçilmiş; Bolu, Ankara, Hatay, Kocaeli, İzmir ve Van.
Bu iller hangi kriterlere göre seçildi ben tam olarak anlayamadım. Fakat bu müfredatta en çok sevindiğim havuz, yol ve hız problemlerinin artık sorulmayacak olması oldu. Yıllar boyunca bize havuz problemleri çözdürdüler. Okul hayatım bittiğinden beri bu saçma bilgiler ne zaman işime yarayacak diye hala merakla beklemekteyim... Müfredattaki diğer değişlikler şöyle;
* Öğretmenler öğrencilere ders anlatmayacak, rehberlik edecek.
* Öğrenci yeteneğine göre 6.sınıftan itibaren ilgi duyduğu alana yönlendirilecek. Ana ders Türkçe olacak.
* Deprem dersi uygulamalı olacak.
* Nazım Hikmet'in eserleri edebiyat derslerinde okutulacak.
* Öğrencilere Yeni Türk Lirası'nın maketleri dağıtılacak. Öğrenciler uygulamalı olarak parayı kullanmayı öğrenecek.
* Matematik dersindeki zor hesaplamalar ile Türkçe Dil Bilgisi dersleri 6.sınıftan sonra okutulacak.