YENİ ASIR

Bal üreticisi diyor ki


22 Ekim 2004

"Baldaki Naftalin" başlıklı, yazım üzerine bir çok tepki geldi. Öncelikle halkımız yediği balda naftalinin 'ne işi olduğu' konusunda aydınlanmış oldu. Bir diğer tepki de İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Veli Utku'dan geldi. Sayın Utku bugüne kadar kendilerine çok fazla söz hakkı tanınmadığından yakınıyor, tepki ve düşüncelerini şöyle dile getiriyor:

DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR
"Baldaki Naftalin" başlıklı Ege İhracatçı Birlikleri Canlı Hayvan Su ürünleri Yönetim Kurulu üyesi Hakan Öner kaynaklı yazınız her ne kadar arıcılığın geçmiş uygulamalarından kaynaklanan bir sorunu ifade etmekte ise de,gerçek bal üreticilerini karalamakta ve büyük emeklerle elde edilen balın değerini düşürmektedir.
Hakan Bey'inde ifade ettiği gibi, naftalin kullanımı konusu, bal üreticilerinin eğitimi ve bilinçlendirilmesi sonucunda genelde ortadan kaldırılmıştır. Arıcılarımızın peteklerini zararlılardan koruma uygulamalarında naftalin kullanımı söz konusu değildir.
Bu nedenle balların naftalin kalıntılı çıkması yüzünden ihracatçıların zor duruma düştükleri görüşüne katılmıyorum. İhraç edilen balların iade edilme nedeninin, bazı ihracatçılarımızın, standartlara uymayan balları ihraç etmesinden kaynaklandığı kanaatindeyim. İade olunan bu ihraç balların iç tüketime sunulmaması doğru bir uygulamadır.

FATURA HALKA ÇIKIYOR
İhraç edilen ve iç tüketime sunulan ballarda, standartlara uyulmamasının faturasını, ülkemiz genelindeki gerçek bal üreticileri ve tüketici olan halkımız ödemektedir. Binbir emekle elde edilen bal ürünü,üreticilerimizden kilosu 2,5-3 milyon liradan alınmakta, marketlerde ise 850 gramlık ambalajlarda 10-15 milyona satılmaktadır.
Tarım Bakanlığı'nın yeni başlatmış olduğu bir uygulama ile her arıcıya işletme numarası verilmektedir. Üretimden tüketime kadar yapılacak olan ciddi denetimler ve eğitim-bilinçlendirme çalışmaları sonucunda, arıcılık sektöründeki sorunların büyük ölçüde ortadan kalkacağı inancındayım.
Türkiye genelinde 69 ilde kuruluşunu tamamlamış olan Arı Yetiştiricileri Birlikleri olarak amacımız, sağlıklı ve doğal ortamda üretilen bal ve arı ürünlerinin halkımızın tüketimine sunulmasıdır. Böylece,vatandaşlarımızın çoğunluğunun tabiatın mucizesi olan bu değerli besinden yararlanması ve tüketimiz artması ile bal üreticisinin emeğinin karşılığını alması için resmi kurumlarımız, ihracatçı birliklerimiz ile müştereken yapmış olduğumuz çalışmalar devam edecektir.
Köşenizde bal üreticilerimizin mevcut sorunlarının bir kısmını aktarmamıza fırsat verdiğiniz için üreticilerimiz adına teşekkür ederiz."

NE YİYORUZ BİLELİM
Severek yediğimiz bal hakkında daha bilmediğimiz kim bilir neler var. Bal üreticileri ve ihracatçılar arasında bazı problemler yaşandığı ortada. Konu hakkında bilgi geldikçe sizlerle paylaşacağım ki ne yediğimizi bilelim!..