YENİ ASIR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü


11 Mart 2005

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle DİSK ve Konak Belediyesi'nin, Eşrefpaşa Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde birlikte düzenlediği panele konuk konuşmacı olarak katıldım.
Diğer panelistler Doç. Dr. Tijen Erdut, Konak Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi'nden avukat Ayla Eğit, Tülin Polat isimli Disk üyesi işçi bir bayandı. Avukat Ayla Eğit aynı zamanda, Kadın Hakları Koruma Derneği Şubesi İkinci Başkanı. Eğit, konuşmasını CEDAW yani "Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve İhtiyari Protokol" üzerine yoğunlaştırmış.

CEDAW NEDİR?
BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) 1979'da kabul edildi. Türkiye sözleşmeyi ancak 1985'te, o da rezervli olarak imzaladı.
Sözleşmeyi imzalayan her ülke, periyodik olarak BM'ye o alanda rapor sunuyor, raporu okuyan CEDAW da o ülkeyi çağırarak sorular yöneltiyor, hükümete sözleşmenin gereklerini yerine getirmesi için tavsiyede bulunuyor.
1990'lı yılların sonunda bu toplantılara resmi delegasyon dışında sivil toplum örgütleri de davet edilmeye başlandı. Sivil kadınlar, başlangıçta komite üyeleriyle ancak tuvalete giderken iki dakika konuşabiliyordu, şimdi bu durum iyice kurumsallaştı. Sivil örgütler ve gölge raporları, CEDAW toplantılarının vazgeçilmezi.
Çalışılacak dersler:
- Koruma emrinin uygulanıp uygulanmadığını denetlemeli."
- Görevlilere, yani polis, savcı ve hakime, sağlıkçılara 'sürekli' eğitim vermeli.
- Kadına karşı şiddeti meşrulaştıran geleneklerin, sosyal tavırların değişmesi için ülke çapında eğitim programları ve kampanyalar yapmalı.
- Kadınların siyasete katılımı için gerekli geçici önlemleri almalı. Kız çocukların okula gidebilmesi ve dikiş nakış kursu gibi kendi geleneksel rollerini sürdürmelerine yarayacak mesleki eğitimler dışında eğitim alabilmesi için özel çalışmalar yapmalı. - Anadili Türkçe olmayan ya da türban takan kızların eğitimde ayrımcılığa uğramaması için önlem almalı. - Anne ve çocuk ölümlerinin azalması için, özellikle kırsal alanlarda, doğum sonrası bakım için gerekli sağlık hizmetlerini sunmalı.
- Kadınlar ve erkeklerin durumları hakkında daha ayrıntılı istatistikler hazırlamalı.

Eşrefpaşa Toplum Merkezi
Konak Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Eşrefpaşa Semt Merkezi içinde Eşrefpaşa Toplum Merkezi olarak adlandırılan merkezde avukat Ayla Hanım Salı ve Perşembe günleri kadınlara yönelik ücretsiz danışmanlık yapmaktaymış.
İlgi alanı özellikle aile içi şiddete karşı maruz kalan kadınlar ve diğer bir çok kadın problemleriymiş. Merkezde ayrıca takı tasarım, makine nakışı, okuma-yazma, bilgisayar kursları Konak Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği içinde gerçekleşmekte. Buradan özellikle aile içi şiddete maruz kalan kadınlarımıza seslenmek istiyorum: Lütfen, salı ve perşembe günleri Eşrefpaşa Toplum Merkezi'nin yolunu tutun ve haklarınızı öğrenin.




YENİ ASIR İNSAN
Bugun Haber Bulunmamaktadır.