Evet ,yanlış okumadınız. Sokakta ki her iki vatandaştan birinin AKP’ye oy verdiği ülkemizde bugün TÜİK ‘e göre her 4 vatandaş biri yoksul.
Araştırmalara göre 2007 ‘de Türkiye’de fertlerin yaklaşık yüzde 0.54’ü sadece gıda harcamalarını içeren açlık sınırının ,yüzde 18.56 sı ise gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırının altındaymış. Yani 70 milyonluk nüfusa göre yukarıda ki yüzdeler, yaklaşık 400 bin kişinin açlık, 13 milyon kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığını gösteriyor. Tabi bu TÜİK ‘in araştırma sonucu.
Dünkü yazımda sizlere bahsettiğim adı “ Tatil ” olan kısa tekne gezintim esnasında yanımda getirdiğim bazı araştırma ve dergileri inceden inceye okuma fırsatım oldu. Okudukça, zaten çevrem de açık ve net olarak gördüğüm işsizlik ve yoksulluk artışının rakamsal boyutu beni daha da karamsarlığa itti. İnanın tatil de olmaktan dahi utandım.
Aktuel dergisinde okuduğum Prof.Dr Ayşe Buğra ve Prof.Dr Çağlar Keyder’in dokuz kentte yaptıkları “ Kent Nüfusunun En Yoksul Kesiminin İstihdam Yapısı ve Geçinme Yöntemleri” konulu Şubat 2008 tarihli araştırmanın “ Yoksul Hanelerin Gelir Düzeyi “ bölümünde ki aylık kazançlar bölümü ise son derece düşündürücü.
Prof. Buğra ;” ABD’de yoksulluğu ölçmek için kullanılan temel göstergeye, yani ülkenin orta, gelirinin yüzde 60’ından daha az bir gelirle yaşayan insanların toplam nüfusa oranına baktığımız zaman ,Türkiye’de bu oranın yüzde 25.15’e ulaştığını ve bütün AB’ye üye ve aday ülkelerden daha yüksek olduğunu görüyoruz.Ama göstergeye göre ,15 yaş altı çocukların yüzde 32 ‘si yoksullukla karşı karşıya “ diyor.
BM kaynaklarına göre de Türkiye ‘de günde en fazla 4.5 dolarla geçinenlerin oranı ,nüfusun yüzde 24’ünü oluşturuyor.
Yani anlaşılacağı üzere Türkiye’de bizlere aktarılandan çok daha ciddi bir yoksulluk yaşanmakta.
Prof.Dr. Ayşe Buğra Aktuel dergisinde ki röportajında ;” Bir asgari gelir desteği politikasının hemen yürürlüğe girmesi lazım. Bu politika ,bir yandan insanlara destek olurken ,bir yandan da iç talebi destekleyecek ve ekonomiye bir satın alma gücü girmesini sağlayacaktır” diyerek çözüm formülü sunuyor.
Devlet büyüklerimiz yoksulluğa çözüm için ülkemizin Prof.larını dinlerler mi bilemem ama, bu araştırma rakamlarına göre 2011’de sokakta ki her iki vatandaş biri açlıktan ölecek noktaya geleceğinden oy verecek vatandaş bulamayacaklarını görmek için falcı olmaya gerek yok.