Yazımın başlığını bakarak bazılarına yine posta koyduğumu falan zannetmeyin. Sen Benim Kim Olduğumu Biliyor Musun? bir kitap ismi.
Doç.Hülya Tanrıöver"in editörlüğünde hazırlanan ve Galatasasaray Üniversitesi"nde görevli iletişimci sosyolog, dilbilimci ve sinemacı, bir grup akedemisyenin makalelerinden oluşan bu çalışma Atatürkçülükten, medyada ki kadın algılamasına ,televizyon dizilerinden sosyal algılamalara dek farklı bir Türkiye manzarası çiziyor!
Dünyada ve Türkiye"de çok tartışılan kimlik kavramını ve hayatımıza yansımalarını inceleyen makalelerden oluşan Sen Benim Kim Olduğumu Biliyor Musun ? adlı kitap bana göre son derece önemli saptamalar yapmış.
1980 sonrası Türkiye"de Atatürkçülük ne gibi evrelerden geçti? Bugün geldiği nokta,hayatları kolaylaştıran meşrulaştırıcı kimlik olabilir mi?
Peki ya kadınlar?
Siyasal kimlikli gazetelerde, kadınlar nasıl yer alıyorlar?
Cinsel nesne veya haberlerde kurbanlaştırılarak sunulmanın önüne geçebiliyorlar mı?
Mesela İslamcı gazetelerde başörtülü kadınların başörtüsünden başka bir sorununu görmek mümkün mü?
Vatandaşlık yada devlet kelimeleri bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşında neleri çağrıştırır?
Türkler kendilerini nasıl görüyorlar?
Televizyonda izlediğimiz diziler kim olduğumuza dair fikir verir mi?
İşte tüm bu soruların yanıtlarını Doç.Hülya Tanrıöver "in editörlüğünde hazırlanmış olan bu çalışma sizlere ayrıntılı bir biçimde vermekte. Farklı açılardan toplumsal yaşamda kimlik incelemeyi amaçlasa da , on sosyal bilimcinin makaleleri Türkiye ile ilgili çok ilginç bir fotoğrafı ortaya koyuyor.
Örneğin , kendi aramızda da hangi dizi filmleri seyrettiğimizi tartışmaz mıyız? Ya da birilerini hangi dizi filmleri izlediğine bakarak katogorize etmez miyiz?
Ya da vatandaş, devlet sözcüklerini kullandığımız yerlere dikkat etmez miyiz?
gibi...gibi diyerek örnekler çoğaltılabilir...
Özellikle bu nedenlerle kitabı okumanızı önemle tavsiye ederim.İlginç bakış açıları yakalayabilirsiniz.