İNTERNET HABER

Seçim sistemi ve % 5' lik baraj


23 Nisan 2009

Sizlere bu hafta içinde ki diğer yazılarımda Kıbrıs’tan sıcağı sıcağına seçim haberlerini bildirmiş , halkın görüşlerini  iletmiştim.. Kıbrıs ‘ta  seçim barajı bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi  %5 ,yani biz de ki gibi % 10 değil.

Son yazımda da  hatırlarsanız “peki bizde neden olmasın ?” sorusunu sormuştum.

Yıllardır seçim sisteminin yanlışlığından, barajın yüksek olduğundan bahseder dururuz. Görünürde tüm siyasetçilerimiz bu durumdan şikayetçidir. Sürekli olarak ağızlarında “ Baraj çok yüksek. Mutlaka mevcut sistem değişmeli.”  lafları vardır.

 Peki uygulamak için girişim yapan oldu mu?

Sorumu eski bakanlarımızda Sayın İsmet Sezgin’e sordum .

Sezgin ;   Hayır.Bugüne kadar hiçbir girişim de bulunulmadı.Demokrasinin en doğru şekilde uygulanması için ,seçim barajı mutlaka % 5 ‘e düşürülmeli .Temsilde adalet için bu mutlak şarttır. “ yanıtını verdi.

 

Türkiye’de iktidar partisi sürekli temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiş konusunda demeçler verse de öncelikle temsili demokrasinin ‘en doğru şekilde’ uygulanması gerekiyor. TBMM’nin  temsili demokrasiyi uygulamak için atması gereken adımlar bulunuyor. Seçimlerde % 30 cinsiyet kotası uygulanması, ülke barajının yüzde 5’e düşürülmesi, ön seçim şartı konması, Türkiye Milletvekilliği uygulamasına geçilmesi, seçim ittifaklarının yasal hale getirilmesi konusunda TBMM’nin gerekli düzenlemeleri ivedi olarak  yapması gerekmekte.

Başbakan ERDOĞAN’ın  “...temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiş sürecinde...” diye başlayan demeçlerini daha önceki dönemlerde de duymuş olmamıza rağmen, Türkiye’nin katılımcı demokrasi bir yana, temsili demokrasiyi dahi doğru biçimde uygulamadığını görüyoruz.

Kadınları ve gençleri parlamentodan uzak tutan, seçmen iradesinin parlamentoya yansımasını engelleyen, milletvekillerini milletin değil liderin sözcüsü haline getirerek tek adam partilerine yol açan mevcut siyasi partiler ve seçim kanunları ile Türkiye'de temsili demokrasinin gelişmesi ve katılımcı demokrasiye geçiş ne yazık ki mümkün değil.


Sayın İsmet Sezgin sohbetimiz esnasında sözlerine şöyle devam etti ; “Türkiye’nin insan hakları ile ilgili taraf olduğu tüm sözleşmelere aykırı olan % 10’luk ülke barajı temsilde adaleti büyük oranda zedelemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde baraj uygulaması ve seçimler incelendiğinde başka hiç bir ülkede olmayan bu oranın makul bir seviye olarak düşündüğümüz %5’e indirilmesi temsilde adaletin büyük ölçüde sağlanması bakımından önemlidir.”

Doğru söze nedir? Bir de uygulansa veya uygulamak için adım atılsa…