İNTERNET HABER

Ramazan mı, yoksa Şeker Bayramı mı?


04 Ekim 2008

Partisinin Şanlıurfa İl Başkanlığı"nca düzenlenen iftar yemeğine de katılan Erdoğan, “Ramazan Bayramı"na Şeker Bayramı demeyin” diyerek  bildiğiniz gibi yeni bir tartışmayı gündeme getirmişti. Bayramın manevi değerinden söz eden Erdoğan, bu bayrama, son dönemde "tatil" denmeye başlandığına işaret ederek, “Tatil başka şeydir” demiş.

 Erdoğan konuşmasına , “Adını bir başka türlü değiştirmişler şimdi: Şeker Bayramı. Bu, dört dörtlük Ramazan Bayramı"dır. Ne Şeker Bayramı? Bu, değerlerin erozyonu. Buna yer vermemeliyiz” şeklinde devam etmiş.

Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, aleminde, tutma ayı olan 'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan .
Arapça kökenli bir sözcük olan "Ramazan", "Ramaza" (çok sıcak olma) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına denk gelmesidir. Bu bayramda ziyaretçilere, şeker sunmak töresi yerleşmiş bir gelenek olduğu için bayrama, Şeker Bayramı da denir.

Sizleri bilmem ama ben yıllardır yani  tam 41 senedir Ramazan Bayramı"na, Şeker Bayram"ı denmesinin normalliği ile büyütüldüm. Hiç kimse  yıllar boyunca karşıma çıkıp,  parmağını sallayarak “ Sakın ha Ramazan Bayramına ,Şeker Bayramı deme, bu bir dejenerasyon belirtisidir “demedi.

Sevgili okuyucuları , Şeker Bayramı,  pardon Ramazan bayramı ailelerin bir araya gelip beraberce eğlendiği, etik anlamda ailenin önemini vurgulayan bir bayramdır. Herkes özenle giyinir, çocuklar bayramlıklarını giyerler. Ramazan Bayramı'nda ailelerin genç bireyleri daha yaşlı olan bireyleri ziyaret ederler. Büyüklerin öpülür,el öpen çocuklara büyükleri harçlık verilir. Tatlılar, şekerler, ikram edilir. en çok sevilen ve ikram edilen tatlılardan biridir. Ayrıca küs olanların bayram sebebiyle barışması da bir gelenektir.

Ramazan Bayramı boyunca (3 gün) nüfusunun çoğunluğu müslüman olan genellikle resmî tatil ilân edilir. Ama biz de bu resmi tatil yıllardır,bir gün öncesi sonrasına da katılarak neredeyse hep 9 gün olarak kutlanmakta. Anlayacağınız  kim ne derse desin , şeker gibi tadına doyum olmayan bal gibi bir tatil…

Şimdi gelelim başbakanın diğer sözlerine…Başbakan"ın söylediklerini unutalım mı, yoksa çocuklarımızı bizler de bundan böyle ; “Ramazan Bayramı"na  Şeker Bayramı, demek nasıl bir saçmalık? Bu, değerlerin erozyonu. Buna yer vermemeliyiz.  “ diyerek mi büyütelim?

 Zor iştir Türkiye"de yaşamak.

Karmaşadan ,laf kalabalıklarından anlam çıkarmaya çalışmak.

Aslında bu bayramda yenilecek en güzel tatlı kabak tatlısı idi…

Neden mi?

Kabak tadı verdiler de ondan