MİNİ YEREL SEÇİM SONUÇLARINI İYİ DEĞERLENDİRMEK LAZIM
Yerel seçimlerin tekrar edildiği bölgelerde, kazanan adaylar belirlendi.
Sonuçların ulaştığı 30 bölgede yapılan seçimlerde AK Parti 12, CHP 10, DP 3, MHP 2, DTP 1, Anavatan Partisi 1 belediye başkanlığı kazandı.
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Gülşehri beldesinde ise Seçim Hakimi Mehmet Ağın, Hoşumlu Mahallesi'nde bulunan sandıktaki bazı oyların yırtıldığı gerekçesiyle seçimi iptal etti.
Bana kalırsa mini yerel seçim sonuçlarını çok iyi değerlendirmek , iyi analiz etmek lazım. Hatta bu sonuçları 29 Mart seçimlerinden sonra gerçekleşen ilk mini anket kabul edebiliriz.
Tam 30 bölgede resmi seçmen sayısına göre( seçmen sayısını tam olarak bulamadığımdan,sizleri yanıltmamak için rakam vermiyorum) AKP sadece 12 belediyeyi alabilmiş durumda. Yani muhalefet partileri 18 belediyeyi kazanmış.
22 Temmuz’dan beri hissedilen AKP’nin kan kaybı gözle görülür şeklide devam ediyor.Sokaktaki vatandaştan her ikisinden birinin AKP’ye oy verdiği günler alınan sonuçlara bakacak olursanız çoktan mazi olmuş.
CHP ise 29 Mart yerel seçimlerinde yakalamış olduğu başarıyı sürdürmeye devam ediyor. CHP lideri Deniz Baykal’ın son zamanlarda Ankara’dan çıkıp Türkiye’yi gezmeye başlamasının ve yeni açılımlarının bu alınan sonuçlara etkisi olduğu muhakkak. Baykal alternatif olmaya çalışıyor. Aslında Baykal’ın Türkiye’yi yıllar sonra gezmeye başlaması iktidar için tehlike iken , Türkiye için müthiş bir olay . Bugüne kadar yok saydığı, adam yerine koymadığı Doğu ve Güneydoğu insanının ayağına gitmesi, Kürt açılımı, af konuşmaları ,halka inmesi hem Baykal’a hem de CHP ‘ye oy kazandırmaya devam ediyor. Düşünsenize yıllarca İzmir’e zorla gelen Baykal son zamanlarda defalarca geldiği gibi, mini yerel seçimde Koçarlı’ya bile geldi.Adayına destek oldu.
29 Mart seçimlerinden sonra Genel Başkan değişikliğine giden DP ise 3 hafta gibi kısa bir süre içinde kendini, mini de olsa, bir yerel seçimin içinde buldu. Fakat alınan sonuca bakacak olursanız Hüsamettin Cindoruk liderliğinde ki parti bu kadar kısa bir süreye rağmen üçüncü parti konumuna oturdu. Bana kalırsa 3 haftalık bir dönem içinde DP ‘nin atağa kalkıp 3 belediyeyi alması büyük başarı.
Demek ki sıkı bir Cindoruk ,Demirel, hatta DP-Anavatan birleşmesi karşıtı olanların “dağ fare doğurdu” görüşleri doğru değilmiş. Belli ki merkez sağda gelişen birleşme çalışmaları vatandaş üzerinde beklenen sinerjiyi yaratmış. Bir de bu birleşme, bütünleşme çalışmalarının her iki parti tarafından verilen tarihe kadar ( 31 Aralık 2009 ) gerçekleştiğini düşünecek olursanız halkın özlemini duyduğu alternatif parti küllerinden yeniden doğmuş olarak 2011 genel seçimlerinde kesinlikle sandığa hazır olur.
Tabi yine sen ben kavgasına girerek tarihi hatalar yapmazlar ise…
Zaten yapacak olurlarsa bu sefer onları ne halk ne de Türkiye affeder…!