TBMM, 23. Dönem 3. Yasama Yılında tam 117 yasa çıkarmış. 23.Dönemde toplam 233 yasa çıkaran Meclisi, 4. Yasama yılında da yoğun bir gündem bekliyor.
Vatandaş olarak “Bilmek istiyorum “ hakkımı kullanarak çıkan ve mecliste oylanan bu yasaların kaç tanesinin ve hangilerinin gündüz, hangilerinin gece çıkarıldığını öğrenmek istiyorum.
Çünkü dikkat ediyorum, oylanması riskli olan yasa tasarıları her nedense gece yarıları, Türk halkı uyurken gündeme getiriliyor.
Bunun son örneklerinden biri asker-sivil mahkeme yargılanma olayı, bir diğeri ise 25 Haziran gününün gecesinde saat 03.00’te iktidar partisinin hamlesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden “Özel İstihdam Bürosu” kurma yasası çıkartılması.
Eminim ki bu yasa tasarısı yine bir çoğumuzun gözünden kaçtı.
Bilmiyorum farkında mısınız , bu tasarı ile ,sendika, sigorta, güvence artık rafa kalkmış bulunuyor. Yeni yasa ile bürolar işçilerle geçici iş sözleşmesi yapıp onu rızası olmadan istediği şirkete kiralayacak... İşçi kiralayan işveren, işçiye karşı hiçbir sorumluluk taşımayacak
Kiralık işçi çalıştırma anlamında ki bu düzenleme özellikle kriz ortamında işverenlerin AKP hükümetinden talep ettiği konuların başında geliyordu.
Bu yasaya göre 12 bin 800 lira parayı bankaya teminat olarak yatıran birisi “Özel İstihdam Bürosu” açabilecek ve topladığı emekçileri işverenlere, belli bir kâr marjı sağlayacak şekilde, kiralayabilecek..
İşverene geçici işçi kiralama imkanı veren bu yasa önümüzde ki süreçte büyük kavgalara neden olacak. Çünkü muhalefetin aklı başına yine yeni geldi . Özel İstihdam Bürolarının modern kahvelere döneceğini belirterek uygulamaya yeni yeni tepki göstermeye başladılar.
Oysa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ,4 Haziran’da yeni teşvik paketini açıklarken istihdamı arttırmak için alacakları tedbirler arasında özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verileceğini söylemişti. Her nedense o günlerde bu yetkinin ne anlama geleceğini çok fazla kişi sorgulamadı.
Yani , 25 Haziran gününün gecesinde saat 03.00’te iktidar partisinin hamlesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden “Özel İstihdam Bürosu” kurma yasası çıkartılması esnasında muhalefet de oradaydı ve konudan önceden haberdar edilmişlerdi. Ama yine sanırım uyuklarken oylamaya katıldılar. Şimdi iş yine Kök’ün vetosuna kaldı.
Akılları başlarına yeni gelen muhalefet partileri Köşk’ten veto bekleye dursunlar, atı alan çoktan Üsküdar’ı geçti.