İNTERNET HABER

Çatı formulü tutar mı?


10 Ağustos 2008

2009 Mart ayında yapılacak yerel seçimlere iddialı hazırlanan MHP, “Büyük Çatı” formülünü uygulamaya koyacak.

 

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Büyük Çatı” formülünün kurumsal ittifak olmadığını,

“AKP politikalarına karşı çıkan herkesi kapsayan" bir proje olduğunu belirterek “AKP politikalarına karşı duran, kendi partisiyle sorunu olan, kendi partisinde kazanamayacak ya da aday olamayacak durumdaki herkesi büyük çatıya çağırıyoruz”  açıklaması yaptı.

 

Buna göre “AKP karşıtı” partiler bir “çatı” oluşturup seçime öyle girecek. Fakat bir siyasi “ittifak” söz konusu olmayacak.
Yani AKP"ye karşı “güç birliği”  ortaya konacak. Tek tek bütün seçim bölgelerinde AKP dışında en yüksek oy oranına sahip olan parti dışındaki partiler çekilecek ve AKP karşıtı adayı destekleyecek.

Bu formül bir açıdan bakıldığında AKP"yi zorlayacak gibi görünebilir. Fakat iş uygulamaya gelince, gelin bunu partililere anlatın. Daha önce de sordum aynı soruyu yine soracağım; “22 Temmuz seçimleri öncesi meydanları dolduran kalabalıklar, Cumhuriyet yürüyüşlerini gerçekleştiren halkımızın oyu nerede?”

 

"Hangi partinin adayı daha güçlü ?" sorusu hiçbir zaman yanıtını bulamayacak. Her partili kendi adayını övecek.Veya karşı taraftan gösterilen aday için tırnağını dahi kımıldatmayacak, teşkilatları çalışmayacak. Yani “güç birliği” ne gidelim derken yaşanacak olan kaosu görmek için falcı olmaya gerek yok.

 

 

Güç birliğini yaratabilmek için önce Kurtuluş Savaşı ruhunu yakalamamız lazım. Cumhuriyet yürüyüşlerinde kendi kendime “ İşte şimdi oldu. Kurtuluş Savaşı ruhunu yakaladık” diye düşünürken, sandıktan sokakta ki vatandaşımın her ikisinden birinin oyu AKP "ye çıktı.

 

Geçtiğimiz bir yıl içinde AKP ülkeyi yine çeşitli girdapların içine sürüklerken , ekonomi yerlerde süründü, ülkeyi yöneten parti kapanmaktan beter hallere düşürüldü,fakat yapılan  son ankete bakacak olursanız  AKP"nin oy oranı 41.9"a yükselmiş. Aynı şirketin Haziran ayında yaptığı araştırmada, AKP"nin oy oranı 40.4"tü.

 

“Çatı” formülündeki diğer bir  sorun da CHP ile MHP"nin kendi seçmenlerini birbirlerine oy vermeye nasıl ikna edeceği.

Sonuçta “çatı” zorunlu olarak MHP ile diğer küçük sağ partilerden oluşmak durumunda kalabilir. ANAP, DP ve FP"nin birkaç belediye daha almaları üzerine kurulacak bu “çatı” da MHP avantajlı olacaktır.

Bu formülle AKP"den birkaç belediye koparmak mümkün olabilir.

 

Özellikle İzmir "de