İçinizde Encümen-i Daniş "in ne olduğunu bilenler kadar bilmeyenlerinde olduğunu düşünerek, bugün sizlere biraz bu topluluktan bahsetmek istiyorum .Öncelikle bilmeyenler için Encümen-I Daniş yani "Danışma Kurulu" kelimesini açayım.
Üç eski genelkurmay başkanı, bir eski başbakan, bir eski meclis başkanı, bazı eski kuvvet komutanları ve orgeneraller, iki eski dışişleri bakanı, bazı eski bakanlar, politikacılar ve emekli büyükelçilerden oluşan 40 kişilik bu gruba Encümeni Daniş denmekte . Devlette çok önemli görevlerde bulunmuş eski asker, politikacı ve diplomatların oluşturduğu bu Büyük Devlet Jürisi, on beş günde bir İstanbul'da, Moda Deniz Kulübü'nde bir araya geliyor ve ülke sorunlarını tartışıyor.
Üyelerin isimlerini verirsem bu kurulun ne amaç için toplandığını daha ben sizlere anlatmadan anlayacağınıza eminim.
Eski genelkurmay başkanları Necdet Üruğ, İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu, 12 Eylül 1980"den sonra başbakan olan Bülent Ulusu, Turgut Özal döneminin Meclis Başkanı Necmettin Karaduman, eski dışişleri bakanları Emre Gönensay ve İlter Türkmen, emekli orgeneraller Atilla Ateş, Ahmet Çörekçi, Necdet Öztorun, Süreyya Yüksel, Nahit Özgür, İbrahim Şenocak, eski bakanlar Fethi Çelikbaş, Cahit Aral, Mustafa Aysan, Safa Reisoğlu, emekli büyükelçiler Oğuz Gökmen, Temel İskit, Fahir Alaçam, Oktay İşcen... Listenin tamamı kırk kişiden oluşuyor. Bunlar, Danışma Kurulu anlamına gelen Encümen-i Daniş"in şimdiki üyeleri.
Encümen-i Daniş, kimilerine göre devlete rota çizmeye çalışan gizli bir güç odağı, kimilerine göre hükümetlere yön vermek isteyen bir teşekkül, kimilerine göre ise, yalnızca emektar eski devlet görevlilerinden oluşan normal bir sohbet grubu.
Grubun ismi nasıl Encümen-i Daniş oldu?
Grubun Encümen-i Daniş ismini nasıl aldığını, babası Tayfur Sökmenoğlu gibi bir Encümeni Daniş üyesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanvekili Murat Sökmenoğlu şöyle anlatıyor:
Adı Encümeni Daniş değildi. 1980 öncesinde Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk bizim Suadiye"deki evimizde yapılan toplantıya gelince, "Sizler etkili, yetkili insanlarsınız. Etkili bir kurulsunuz, Encümeni Daniş"siniz diyor. Böylece ismi Encümeni Daniş oldu.
Demirel ve Çiller"e gönderilen mektup
Faaliyetleri 1980"lerin sonunda kamuoyuna yansıyan Encümeni Daniş, özellikle 1995"te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Tansu Çiller'e gönderdiği bir mektupla dikkat çekti. Encümeni Daniş'in o zamanki üyeleri mektupta, Uzun zamandan beri açıkça ve pervasızca, anayasaya dayalı demokratik ve laik düzenimizi kökten tahrip etmeyi ve yerine şeriata dayalı devlet düzenini zorla uygulamayı amaçlayan beyan, eylem ve davranışlara girildiği görülmektedir. Türkiye'yi temelinden yıkmak, ülkeyi ve milleti bölmek isteyen sorumsuz kurum ve kişilere karşı şu yasal, idari ve yargıya yönelik ciddi tedbirlerin alınmasını öneririz demekteydi.
Cumhurbaşkanı ve Başbakana önerilen tedbirler şöyleydi:
Cumhuriyetin temel nitelikleri ve laikliğin korunması, Tevhidi Tedrisat Kanunu"nun tavizsiz uygulanması, Kur'an Kursları ve İmam Hatip liselerinin sayılarının azaltılarak sıkı denetime alınması, bu amaçlarla çağdaş ve laik her türlü önlemin alınması.
Grubun cumhurbaşkanı ve başbakanlara, zaman zaman da genelkurmay başkanları, Yüksek Askeri Şûra üyeleri ve Meclis başkanlarına mektup göndermesi geleneği Demokrat Parti dönemine kadar uzanıyor. Örneğin, Adnan Menderes'in başbakanlığı döneminde Milliyetçiler Derneği'nin kapatılmasında Encümeni Daniş'in yaptığı uyarının etkisi olduğu söylenir.
Üçdört seneden beri Encümeni Daniş üyesi olduğunu belirten Dışişleri eski Bakanı İlter Türkmen, Şu ana kadar Başbakan Tayyip Erdoğan"a hiç mektup gönderildi mi? sorusuna, Hayır cevabını veriyor.
Ercümen-i Daniş "in bugünkü başkanı Necmettin Karaduman ise AKP"nin kapatılma davası ile ilgili bakın neler söylüyor; "Başsavcıya yönelik eleştirileri ağır buluyorum. Ama kapatma davası açıldı diye,ille o partinin kapatılacağı ahkamı kesmek doğru değil! Kanaatim ; Anayasa Mahkemesi AKP"yi kapatmaz ve kapatmaması da uygundur! Lakin, Başbakan'a değil ama partinin bazı önde gelen siyasetçilerine siyaset yasağı uygulanabilir."
Sizlere kısa bir hatırlatma daha yapayım. Kemal Alemdaroğlu'nun Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınıp bırakıldıktan sonra gazeteye verdiği teşekkür ilanında Necmettin Karaduman'ın da adı vardı.
İşte size son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve duymaya devam edeceğimizi tahmin ettiğim Encümen-i Daniş"in kısa özgeçmişi.