Anayasa Mahkemesi ,AKP"ye "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla açılan davada "Kapatmama" kararı verdi. Anayasa "da aranan 7 oyluk nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için AKP kapanmaktan kurtuldu.
Yani anlaşılacağı üzere Anayasa Mahkemesi krizi çözmedi ortada bıraktı .
Suçu sabit olan , fakat odaklaşmanın çok da ağır olmadığı gerekçesiyle Hazine yardımından mahrum bırakılan bir parti tarafından yönetilen sokaktaki vatandaş ne yapacağını,ne düşüneceğini şaşırmış durumda.
Şimdi ne olacak sorusu birazda korkuyla kulaktan kulağa dolaşmakta.
Memnun olan yok mu?
Var
İş dünyası
Peki Memnun olmadık deme şansları var mıydı ?
Bu sorunun cevabını gelin siz verin
İçeride durum böyle iken bir de batı basını gözüyle kapatma davası sürecinde çıkan yazılara şöyle bir göz atayım dedim.
28-29-30 Temmuz günlerinde AKP davası ile ilgili çıkan yazılar dış etkenlerin yani ABD ve AB "nin olaylara müdahelesini şok edici boyutlarda ortaya koymakta.
İşte örneklerle;
Financial Times Ulusal felaketin eşiğinde başlıklı başyazıda şu görüşlere yer vermiş:
Türkiye"de hüküm süren siyasi kriz İstanbul"daki bombalı eylemle daha da derinleşti.AKP kapatılırsa kaos çıkar, Türkiye"nin geleceği tehlikeye girer! Ulusal felaket yaşanır.İstanbul"da patlayan bombalar , AKP hakkında kapatma davasının görüşülmeye başlanmasına denk düştü.
The Daily Telegraph gazetesi sonucu sanki önceden biliyormuş gibi şöyle yazmış;
Anayasa Mahkemesi, iktidarda ki partiyi "fazla islamcı" diye anayasayı ihlal suçlamasını içeren bir iddianameyi kabul ederek, "ender rastlanan bir adım" attı. Bu geçmişte sık sık ordunun silahlı gücü ile kuvvetlendirilen laik elitin kudretini gösteriyor.
The İndependent"in başyazarı Adrian Hamilton (29 Temmuz 2008) , Güngören bombalarını konu alarak ; Bir kaos dönemi pekala ordunun işine gelebilir. İktidarı alırlarsa muhalefete ve ifade özgürlüğüne karşı bir baskı kampanyası başlatacakları kesin. Kürtlere karşı da topyekun bir savaş başlatacaklardır
Herald Tribunen (25 Temmuz 2008 ) : AKP "nin yokluğunda Türkiye"nin bölgedeki aktif diplomatik çabaları muhtemelen silinecek ve ABD bu hassas bölgeyi istikrara kavuşturma gayretinde önemli bir ortağı kaybedecek.AKP kapatılırsa bundan en karlı çıkacak taraf muhtemelen, Kuzey Irak"taki sığınaklarından Türkiye içlerine saldırılar düzenleyen PKK olur.AKP "nin kapatılması AB-Türkiye ilişkilerindeki sorunları da artırır.
Sevgili okuyucular, gözlerimize bağlanmış olan at gözlüklerini biz mi taktık, başkaları mı bize taktı , anlayabilmiş değilim.
Ama anladığım bir şey var ki " Atı alan çoktan Üsküdar"ı geçmiş"
Biz hala neyi tartışıyoruz ?