Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre ikametgah değiştiren vatandaşlarımız yeni taşındıkları mahallenin bağlı olduğu İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne beyanda bulunarak yeni adresini bildirmek zorunda.
İzmir’in 10 200 seçmenin bulunduğu İzmir Mavişehir’in muhtarı Gürol Küçükgörür “vatandaşlarımızı uyarmakta fayda var” diyerek,bana konu hakkında ki görüşlerini biraz uzunca ama hepimizi bilgilendirecek şekilde aktardı .Küçükgörür ;
“ Nüfus Müdürlükleri bu beyanlara istinaden her ay hazırlamış oldukları Form D'leri (bu formlarda mahalleye yeni taşınan kişilerin bilgileri bulunmaktadır) mahalle muhtarlarına göndererek, bu kişilerin gerçekten beyanda bulunulan adrese taşınıp taşınmadığını sorgular. Ben, bu formlarda kayıtlı kişilerin karşısına (oturuyor, kaydı yok veya o anda o adreste başka kişi oturmaktadır gibi) şerh koymaktayım ve bu formlar ait olduğu ayın sonunda Nüfus Müdürlüklerine iade edilmektedir. Nüfus Müdürlükleri bu formları kontrol ederek, beyan edilmesine rağmen taşındıkları mahalle muhtarına kayıt yaptırmayanları Savcılığa bildirirler, Savcılık da Polis marifetiyle bu adresleri kontrol ettirir ve en kısa zamanda Muhtarlığa kayıt yaptırılmasını bildirir.
Oturmakta olduğu mahalle muhtarından nakil belgesi almadan başka bir mahalleye taşınan vatandaşlarımız, taşındığı yerin Nüfus Müdürlüğüne ve Muhtarlığına kayıt yaptırsalar bile nakil almadıkları için eski muhtarlıktaki kaydı açıkta kalmaktadır.Ben bu kişileri bilgisayar ortamında "Geçici Nakil"e almaktayım ve nakil belgesinden başka bir belge vermemekteyim. Şöyle ki, taşınan kişi için önceki muhtarlığa gelen bir tebligat o kişinin taşındığı yeni adresi bırakmadığı daha doğrusu " nakil belgesi" almadığı için sahibine ulaşamamaktadır. Burada hem tebligatı gönderen hem de tebligatın alıcısı zarar görmektedir. Tebligat, göndericisine iade edilir .Fakat teslim alması gereken tebligatın sahibi bu tebligattan haberdar olamayacaktır. Eğer tebligat konusu vergi, trafik cezası, borç gibi konuları kapsıyor ise bu kişinin ödemesi gereken miktar faizleri arta arta büyük meblağlara ulaşabilir. Bazı kişiler de zaman aşımından yararlanmak amacıyla icra takibatından kurtulmak için adres değiştirmekte olup ne Nüfus Müdürlüğüne ne de muhtarlıklara kayıt yaptırmaktadır.
Muhtarlıklara gelen tebligat sayısında çok büyük artışlar olmuştur.Bu nedenden dolayı, Mavişehir'e yeni taşınan kişilerden nakil belgesi talep etmekteyim, mahallemden taşınanlara da nakil belgesi vermekteyim.Böylece gerek vatandaşların gerekse kurumların haklarını korumaktayım.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, PTT, Vergi Memurları,Polis, Belediye Zabıtası ve diğer görevliler aradıkları kişilerin sorgulamasını Muhtarlıklardan yapmaktadırlar. Bu görevlilerin soruşturmalarını Nüfus Müdürlüklerinden yapması gerekmekte iken halen Muhtarlıklara giderek soruşturma yapmalarının nedeni Muhtarlık kayıtlarının daha güvenli olmasından kaynaklanmaktadır, diye düşünmekteyim.
Özel ve resmi Bankalar dahi, adres teyidi için muhtarlıkları aramaktadırlar.
Muhtarlıklar, Türkiye’nin idari yapısı içinde temel taşlardan bir tanesidir. Her ne kadar muhtarlıkların görevlerinin azaltılarak sistem dışında bırakılacağı yaygın bir görüş hale gelmekte ise de, mahalle sakinleri muhtarlarını tanımakta, seçtikleri Belediye Meclis, İl Genel Meclis üyeleri ve hatta bazı Milletvekillerini tanımamaktadır. Muhtarlık seçimleri en demokratik seçimdir ve muhtar siyaset dışı olmakta birlikte kişisel bir siyasi görüşe de sahiptir. Her gün onlarca kişi ile görüşen muhtar, halkın nabzını tutmaktadır. Seçildikten sonra hangi siyasetçi seçim bölgesini ziyaret ederek, halkın sıkıntılarını, taleplerini, ihtiyaçlarını sormakta mıdır acaba ? Ama muhtar içinde yaşadığı mahallenin sıkıntılarını, çözümlerini halkla birlikte yaşadığı için bilmektedir.Muhtarlara belediye meclis üyeliği, komisyonlara katılma hakkı kendi mahallesi ilgili konularda oy hakkı verilmelidir, diye düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Doğru söze ne denir ? Halkla iç içe yaşayan 10 200 seçmeni olan İzmir Mavişehir muhtarına kulak vermek lazım…