Her zaman gerek yazılarımda gerekse söylemlerimde söylediğim bir şey vardır; Fazla demokratik bir ülke de yaşıyoruz.
Demokrasi bize bol geliyor …
Avrupa Birliği’nin yıpranıp zayıflamasından , yakaladığı refah seviyesine rağmen büyük bir güç olmamasından yakınan uzmanlar, Avrupa’yı yaşlanan ve ölümcül hastalığa kapılmış bir kıta olarak görmeye devam etseler de, altı ülke daha AB ‘ye girmek için sırada beklemekte. Örneğin Türkiye , adaylık uğruna son yirmi yılda bir çok reformlar gerçekleştirdi. Avrupa’nın en geri ülkelerinden biri olan Arnavutluk, insan haklarında kendini AB ‘ye ispatlamak için, eşcinsel evliliklere izin veren ilk Müslüman çoğunluklu ülke haline geldi.
Bütün bunlara rağmen AB ‘nin küresel bir güç olduğunu unutmamalıyız. Yaşanan ekonomik krizden AB ‘nin ABD kadar etkilenmediği debilinen bir gerçek. Örneğin, Almanya Çin kadar ihracat yapmaya başlamış. Avrupa’da ki işsizlik oranı ABD’den daha düşükmüş.Fransa ve Almanya resesyondan ABD’ye göre daha hızlı çıkmış.
Şimdi gelelim konuya neden demokrasiden girip AB’den çıktığıma;
Newsweek Türkiye’nin son sayısında okuduğum bir röportaj “demokrasi” konusunda ki endişelerimde beni haklı çıkardı da ondan.
KEİ Genel Sekreteri Yunan Büyükelçi Leonidas Chrisanthopoulos‘un Azerbeycan’ın başkenti Bakü’de toplantı öncesi kendisi ile yapılan bir söyleşide bakın neler söylemiş ; ” AB ‘nin ciddi sorunu demokrasi.İngiltere’de olanlara bakın.Halkın tamamı artık gözlem altında. Sokaklarda insandan çok kamera var neredeyse. Almanya’da terörle mücadele için ülke içinde askeri güç kullanılmasına dair bir yasa taslağı var. Özür dilerim, ama benim katıldığım AB bu değil. Yunanistan’da ki cuntaya son vermek için nasıl mücadele verdiğini çok iyi hatırlıyorum. Ama şimdi çok daha kötü şeyler oluyor, hiçbir şey yapılmıyor. Belki de Türkiye müzakere süreci sonun AB’ye katılmak istemeyebilir. Çünkü birlik için fazla demokratik bir ülke haline gelmiş olabilir. AB demokrasiden uzaklaşıyor. Bir AB vatandaşı olarak en büyük endişem bu”
Yunan Büyükelçinin endişeleri Türkiye adına yersiz .Çünkü Türkiye’de bugün uygulanan sözde demokrasinin İngiltere veya Almanya’da ki durumdan pek farkı yok.
Bütün Türkiye Telekulak adı altında dinleniyor mu ? Evet…
Ergenekon örgütü adı altında tutuklanan bilim adamları aylardan beri yargılandılar mı? Hayır..
Bence AB yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz…