İnsanlığın en önemli sorunlarından biri de bana kalırsa yiyecek israfı.
Aslında dünya nüfusunun iki katını doyuracak kadar besin maddesi üretiyoruz.
Ama tüketilemeyen, satılamayan o kadar çok yiyecek maddesi var ki... Bu israf sadece bizim ülkemizde değil dünyanın bir çok ülkesinde var.
Örneğin; Avrupa’nın kişi başına yıllık yiyecek israfı 90 kilo, Kuzey Amerika 110 kilo, Latin Amerika 25 kilo, Sahra Altı Afrika’da ise sadece 5 kilo.
Görüldüğü üzere yoklukların ülkesi Afrika’da yiyecek israfı minimum düzeyde.
Neyse ki bu durum düzelmek üzere. Okuduğum kaynağa göre hem üreticiler hem de tüketiciler, eskiden çöpe atılan yiyecekleri geri kazanmaya, tekrar besin zinciri içine almaya başlamışlar.
Bu konuda Paris ve Seattle başı çekmekteler.
Seattle kentinde bu yıldan itibaren geçerli olmak üzere yiyeceklerin çöpe atılması yasaklanmış. Çöpleri takip etmek için ayrı bir polis birimi kurulmuş.
Bundan böyle restoranlar tabaklarda kalan yiyecekleri, paketleyip müşteriye vermekle yükümlü olacaklarmış. (Aslında restoran müşterisinin, yiyemediği besin maddelerini paketletmesi yurt dışında olağan bir davranış iken aynı uygulama bizim ülkemizde ‘arsızlık, görgüsüzlük’ olarak adlandırılır.)
Paketi almak istemeyen müşterilerin yemeklerinden sağlam olanlar hayır kurumlarına, kalan atıklarda hayvan barınaklarına veya çiftliklere gönderilecekmiş.
OPTİMİAM UYGULAMASI
Paris’te ise bir lokma yiyeceğin bile çöpe atılmaması için teknolojiden yardım alıyorlarmış. Cep telefonlarına “OptiMiam” diye indirilen program sayesinde şehirdeki bütün yerel bakkallar ,fırınlar, sebze-meyve satan esnaf elektronik olarak birbirlerine bağlanıyorlarmış. Böylece bakkal elinde kalan bir ürünü kelepir fiyata vereceğini duyurduğunda, onbinlerce kişinin bundan haberi oluyormuş. Böylece hem bakkal ürününü israf etmiyor, ihtiyacı olan da düşük fiyata alabiliyor. Hiç bir üründe çöpe gitmemiş oluyor.
Darısı bizim başımıza demek istiyorum. Çünkü bu iki ülkenin uygulamalarını bizler de sistemimizin içine alır ve uygularsak eminim sokaklarda aç gezen binlerce insanın karınlarını doyurmuş olacağız.
BİLGİNİZ OLSUN
— Çöpe atılmayan tek ürünün baldır. Çünkü son kullanma tarihi yoktur ve bozulmaz.
— ABD’de çöpe atılan yiyeceklerin yüzde 20’si bile kurtarılsa 25 milyon kişi açlık çekmezmiş.
—Dünyada 925 milyon insan yetersiz beslenmekteymiş.