GÜNLÜK YAZILARIM

Yaa... bi durun!


30 Ocak 2019

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterildiği andan itibaren ortalık toz duman oldu. Tunç Soyer’in aile seceresi döküldü.

Muhalefet partisi, babası yüzünden adamı neredeyse yargılanma noktasına getirecek.

Ya… bi durun! Önce kimdir, eğitimi nedir, onlara bir bakın.

Bugüne kadar İzmir adına, belediye başkanı olduğu ilçe adına neler yapmıştır, ne hizmetler getirmiştir? 

CHP İzmir adayları açıklandığından beri tek satır yazı yazmadım farkındaysanız. Herkesin eteğindeki taşları dökmesini ortalığın durulmasını bekledim.

Öncelikle şunu dip not düşmek istiyorum; BAL mezunu olmak ayrıcalıktır. Hele bizler gibi BAL’ın eskilerindenseniz…Tunç Soyer ‘de BAL (Bornova Anadolu Lisesi) mezunu olduğundan bizim BAL’daşımızdır.

Anlayacağınız Soyer’i hem BAL’dan hem de Seferihisar Belediye Başkanı olduğundan beri tanır, icraatlarını yakından takip ederim.

****

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili 2011 yılında Habertürk EGE için aldığım bazı notlarımı buldum.

Basın mensupları ile hep beraber yediğimiz bir yemekte tam 8 yıl önce bakın neler not etmişim;

Türkiye’deki ilk “Yavaş Şehir” Seferihisar... Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar ile başlattığı “Yavaş Şehir” alternatif bir turizm ve yaşam modeli haline geldi.

Türkiye’deki başka şehirlerden de bu zincire eklenmek isteyenler olmuş... 

Başkan  Soyer; 
“Perşembe (Ordu), Yalvaç (Isparta), Kaş (Antalya), Vize (Kırklareli), Gevaş (Van) başvuruları kabul edildi, Haziran ortasında onlar da yavaş şehir olarak ilan edilecekler” diyerek bizlere  müjdeyi verdi.

***

Yani, bu şehirlerde de artık alternatif bir turizm modeli işlemeye başlayacak. Fakat, Seferihisar’da bir de Türkiye’de yayılması gereken bir vatandaşlık modeli sergileniyor.

Soyer şöyle açıklıyor;


“İlk olarak Kasım 2010’da Seferihisar Fuarı'nı düzenledik. Hem de  altı hemşehir ile birlikte; Ahıska Türkleri, Kürtler, Yozgatlılar, Tokatlılar, Karadenizliler, Afyonlular...  ‘Artık Seferihisarlısınız’ sloganıyla da kendi kültürel zenginliklerini sergilemeleri için herkese fuar alanında  bir bölüm verdik. Fuar süresince her akşam bir grup kendi yörelerine göre gece düzenlediler. Hiçbir sorun yaşanmadı."

Başkan Tunç Soyer’in farklı bakış açıları ve icraatları bu kadarla kalmıyor. Seferihisar’da "doğa" ile ilgili olarak da kendilerine özgün politikalar geliştirmişler.

O dönemde Soyer şöyle açıklamış; 

"2006’da bir yasa çıkarılmış, ‘yerli tohum satışı yapılamaz’. Dünya tohum piyasasının yüzde 57’si on şirketin elinde. Ne yazık ki Türkiye’de bu yasa yüzünden yerelde ürün çeşitliliği azalıyor.  Biz de bu yasanın söylemediği şeyden yola çıktık. Tohum yasasında ‘satılamaz’ diyor ama ‘takas edilemez’ demiyor!  Seferihisar’da  tohum şenliği düzenleme kararı aldık. Şenlik öncesi belediye görevlileri köy köy bütün evleri dolaşıp 220 tür tohum topladı. İnsanlar gelin sandıklarında yıllarca sakladıkları tohumları bile verdiler. Baktık ki aralarında insanlarımızın yıllardır unuttukları bütün yerli türleri var. Ardından vatandaşlara bugüne kadar mahrum oldukları bu ürünleridağıttık. Bu tohumlar çoğaltıldı. Çoğaltılan tohumlarla öğrencilerin okullarda kendi bahçelerini yapmaları sağlandı. Şimdi çocuklar kendi ürettikleri ürünleri pazarda satıyorlar! Aynı zamanda bir tohum bankası kuruluyor. Seferihisarlı kadınlar da belediyeye ait yeşil alanlarda bu ürünlerin üretimini yapıyorlar."

***

Seferihisar Belediyesi aynı zamanda çocuk dostu belediyecilik diye bir icat çıkarmış! Çocuk meclisi kurmuşlar. Şehir plancılarına ‘Bundan sonra yapılan şehir planlarını çocuklar onaylayacak. Nereye kaç kat imar izni verilecek, nereye imar izni verilmeyecek, bunların hepsi çocuklara da sorulacak.’ 

Şehir Plancılar ‘Peki çocuklara nasıl anlatacağız?’ diye sormuşlar , ‘Orasını da siz bulun’ demişler.

Seferihisar’da çocuklar gerçek anlamda yönetime katılır hale gelmişler. Yani Seferihisar'da çocuklara her gün 23 Nisan!

Durun daha bitmedi, ayrıca Seferihisar Lokantası kurmuşlar.

75 yaş üstü kadınlardan toplanan tariflerle eski yemekler yapılıyormuş bu  lokantada.

Seferihisar’da ihracat amacı ile kurulan salyangoz çiftliğinde  ise “Yavaş Şehir”  simgesi olan salyangoz resmi kullanılmış.

****

Bakar mısınız  yıllar önce  Başkan Tunç Soyer’i ve Seferihisar’a hizmetlerini yaza yaza bitirememişim.

Sanki bugünü, CHP’nin  İzmir Belediye Başkan Adayı olacağını görürmüş gibi…

PEKİ KİMDİR TUNÇ SOYER?

1959 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğundan itibaren İzmir'de yaşadı.Bornova Anadolu Lisesi’ni ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni iyi dereceyle bitirdi. Biri İsviçre Webster Koleji’nde “Uluslararası İlişkiler” diğeri ise Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “Avrupa Birliği” alanlarında olmak üzere iki yüksek lisans yaptı.

1989 - 2002 yılları arasında turizm sektöründe çalıştı. 2004-2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası’nda Dış İlişkiler Müdürlüğü ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı. 2006 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Genel Sekreterliği görevi verildi. 2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden Seferihisar Belediye Başkanı seçildi. Belediye başkanlığının ilk yılında uluslararası yerel kalkınma modeli Cittaslow (Sakin Şehir) hareketini Türkiye’ye taşıdı ve ülkeye yayılmasını sağladı.2013 yılında merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow Birliğinin Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden ikinci kez Seferihisar Belediye Başkanı seçildi. Mayıs 2014’te Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Tunç Soyer çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor.

Sizlere boş yere; Bi durun! demiyorum...