Dün sizlere ismini vermekten günün koşulları yüzünden çekinen, Türkiye’nin önde gelen hayvancılık ve et sektörünün sahiplerinden bir işadamımızın açıklamalarını aktarmıştım.
Hükümetin hayvan ithalatı ve yapılan ihale ile ilgili görüşlerine de bugün devam ediyoruz. İşadamımızın görüşlerini aldıktan sonra konu hakkında anlattıklarının teyidi için kendim de uzun uzun araştırma yaptım. Ve işadamımızın serzenişlerinin ne kadar yerinde olduğunu öğrendim.
*
İşadamımız öncelikle şu soruyu soruyor: Neden Türk firmalarının ihaleye girmesi engellendi? Eğer özel sektör olarak kıran kırana girebilseydik hem fiyatlar da düşerdi. Ayrıca Uzanların yaşadığı Ürdün firmasına verilmesi de garip bir soru işareti. Et ithalatından 2 ay içinde bir ülkenin 250 milyon dolar kazanması çok büyük bir rakam. Bıraksalar da Türk firmaları bu parayı kazansalardı ne olurdu?”
‘Peki çözüm için yapılması gereken nedir sizce?’ soruma işadamımız, şöyle yanıt verdi:
1- Et ithalatı açılımı içinde orada İslami kesimi kendi kontrolümüzde yapıp getirsek yine kar ederiz.
2- Canlı boğa getirilse EBK da, özel sektör de kar eder.
Ayrıca yaptığı şu açıklama ilginç: “AB’de çalışan bu sektör temsilcileri 75 kişi. Her ülkeyi en az 7-8 kişi temsil ederken, Türkiye’yi İngilizce dahi bilmeyen bir kişi temsil etmekte.”
Kedinin başına ne gelirse meraktan gelirmiş, bende soru biter mi... Türkiye’de köylü adına en kötü dönemin hangi yıllarda başladığını sorduğumda: “Köylü için en kötü dönem 90’lı yıllardan itibaren başladı. Yani Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde. Ama biz özel sektör olarak iyi para kazandık. O tarihten beri köylünün dengesi bozuldu. Bu dengelerin yeniden oturması ise alınan son kararlarla imkansız görünüyor” yanıtını aldım.
*
Ey Türk milleti.. Mustafa Kemal Atatürk ne demişti? Köylü milletin efendisidir...!
Unutun artık bu sözleri, köylü efendi değil artık uşaktan beter durumda.
Yurt dışından gelen hayvanlar ortalama 250 kg olacakmış. Ve bizim köylümüz bu hayvanları büyütecek kesimlik hale getireceklermiş. Yani bu durum sadece besiciye yarayacak. Çünkü küçük çiftçinin bu hayvanları alabilecek sermayesi ancak hayallerinde bir araya gelebilir.