Siyasete bir süre ara verip, kendimi doğaya bıraktığım geçtiğimiz günlerde, Gökova Yelken Kulübü’nde Başkan Haluk Karamanoğlu ile sohbet ediyoruz. Bu cennet mekanı, 24 Nisan 2002 tarihinde Karamanoğlu Ailesi ve deniz sevdalısı arkadaşları el ele vererek kurmuşlar.
Sizlere önce Karamanoğlu Ailesi’nden bahsetmek istiyorum. 1988-1993 yılları arasında Deriska adlı tekneleri ile 5 sene boyunca 42.000 deniz milini yelken ile kat ederek dünyayı dolaşan 2. Türk denizci ailedirler.
Bu kulübü kurmaktaki amaçları da etrafı denizlerle çevrili ülkemizin çocuklarına denizi, doğayı, yelkeni sevdirmek, öğretmek.
Başkan Haluk Karamanoğlu cennet gibi mekanındaki sohbetimiz esnasında “Bugün TURMEPA etkinliğimiz var. Gelmek ister misin?” diye sordu.
Ben: “......hı?”
Haluk: “TURMEPA, diyorum. TURMEPA”
Ben: “O da ne...?”
Haluk: “Duymadın mı hiç? Açılımı, Deniz Temiz Derneği, demek. Ben de bu derneğin Güney Bölgesi Genel Koordinatörüyüm.”
Ben: “Peki nedir bu derneğin amacı? Kimler kurdu?”
Haluk: “Kurucu ve onursal başkanımız Rahmi Koç. Denizcilik ve iş dünyasının denize gönül vermiş önde gelen isimleri tarafından 8 Nisan 1994 yılında kuruldu. Kurulduğunda 29 üyesi olan dernek bugün; 320 asil, 300 tüzel üye sayısına ulaştı. Ve bir sivil toplum kuruluşu olarak, kamu yararına faaliyetlerini sürdürmekte.
Hopa’dan İskenderun’a (adalar dahil) kadar uzanan 8 bin 333 km’lik kıyılar için, 80 bölge koordinatörü ile birlikte denizleri yaşatma çabası içindeyiz. Ben de onlardan biriyim. Denizlerin, kıyıların insanoğlu tarafından katledilmesine, kirletilmelerine engel olmaya çalışıyoruz.
1995 yılında yayınladığı “Denizleri Koruma Deklarasyonu” ile; BM Çevre Programı, IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS and IUCN gibi organizasyonların uluslararası platformlarda desteklerini almayı başardık.
İşte bugün de o gün. Yani TURMEPA günü...
Fakat ne yazık ki büyüklerin kirlettiklerini çocuklarla temizletmek zorunda kalıyoruz. Örnek olup doğayı korumaları gerekirken, küçükler onların attıkları pislikleri kıyılardan toparlıyorlar. Aslında onlara da ders oluyor. Çevreyi, doğayı kirletmeden büyümeyi öğreniyorlar. Kalk sen de çevre temizliği yap bizimle!”
Tabi ki hemen hazır ola geçtim.
İyi ki de TURMEPA etkinliğine katılmışım. Kıyıların halini görünce “Doğa Ana’ya” karşı yaptıklarımızdan utanç duydum.
Teşekkürler Karamanoğlu Ailesi ve TURMEPA...!