Günümüzün yeni tartışma konusu Türkiye'de "sosyal patlama" olur mu, olmaz mı? 2010 yılında Türkiye'de "sosyal patlama" beklenmekte mi? Ya siz dalga mı geçiyorsunuz? Sosyal patlamanın eşiğindeyiz. Allah saklasın da daha büyük patlamalar yaşamayalım. Millet sokağa döküldü. Memur sokakta, eczacı sokakta, Tekel işçisi sokakta, itfaiyeciler sokakta, doktorlar sokakta.. Daha sayayım mı? Eylem üstüne eylem yapılmakta. En önemlisi PKK sokakta...
Hem de ellerimizle davul zurnayla indirdik. Türkiye'nin erken seçime gitmesi için illa birinin çıkıp Başbakanlığın kapısına yazar kasa atması mı gerekiyor anlayabilmiş değilim?
GELİR ADALETSİZLİĞİ
Türkiye Kamu-Sen olarak "Gelir Dağılımının İyileştirilmesi Sorunu ve Politikalar" adıyla bir araştırma yapmış. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en bozuk olduğu ikinci ülke. Yoksulluk oranının da ise en yüksek üçüncü ülke konumunda. Kamu-Sen'den yapılan açıklama şöyle; "Yaptığımız araştırmada en yüksek gelirli grup ile en düşük gelirli grup arasındaki fark ve gelirin paylaşımındaki adalete göre 0 ile 1 arasında değişen değerler alan 'Gini' katsayısı kullanıldı. Buna göre eğer bir ülkede gelir tam olarak adil bir şekilde paylaşılıyorsa Gini katsayısı "0"; bir ülkedeki gelirin tamamını yalnızca bir kişi alıyorsa Gini katsayısı "1" rakamını alıyor. Bu rakamın büyüklüğü o ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliği de ortaya koyuyor. Buna göre Gini katsayısı Danimarka'da 0,22, İsveç'te 0,24, Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya'da 0,26, Macaristan'da 0,29, İspanya'da 0,30 olarak ölçüldü. OECD ülkeleri arasında en yüksek Gini katsayısı ise 0,38 ile Türkiye ve 0,46 ile Meksika'da.
AYAĞIMIZ ÇUKURDA
Buna göre OECD'ye üye ülkeler içinde gelir dağılımı en bozuk olan ülkelerin başında Türkiye ve Meksika geliyor. Türkiye'de halen en düşük gelire sahip 14 milyon ferdin, toplam gelirin yalnızca yüzde 6,1 'ini aldığı, buna karşılık en yüksek gelirli 14 milyon ferdin ise toplam gelirin yüzde 44,4'ünü aldıkları da araştırmada belirtilmiş.
Yani ülkemizde en düşük gelirli grup ile en yüksek gelirli grup arasında yaklaşık 7.3 kat fark bulunmakta. Uluslararası bilim çevrelerine göre bu fark 8 kat olduğunda ülkede sosyal patlamalar yaşanıyor. Buna göre Türkiye, 7,3 kat farkla son derece kritik bir eşikte bulunuyor. Yani deyim yerindeyse bir ayağımız çukurda..!