Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tarih Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Reyhan Körpe başkanlığındaki 8 kişilik ekip tarafından yüzey araştırmaları yapıldı. Araştırmalar kapsamında Beşyol Ovası'ndaki tepenin yamacında bir Bizans kalesine ait duvar kalıntıları tespit edildi. Kaynaklarda yer almayan bu kalenin gerek tepe üzerindeki yoğun Bizans seramikleri, gerekse duvar kalıntılarının yapım tekniğinden Genç Bizans dönemine ait olan kalenin Ece Bey'in fethettiği kale olduğu düşünülüyor.
İşte Ece Bey Kalesi’nden çıkanlar…
TÜRKLERİN RUMELİ’DEKİ İLK KALESİ
Uzun yıllar bölgede yüzey araştırmaları yapan tecrübeli Arkeolog Doç. Dr. Reyhan Körpe, keşfettikleri kalenin tarih kitaplarında Türklerin Rumeli’deki ilk fethettiği kale olarak anlatılan “Çimpe” kalesinden 40 yıl önce fethedildiğini söyledi. Son yılların erken Osmanlı Tarihi'nin en önemli keşiflerinden birini gerçekleştirdiklerini belirten Körpe şunları söyledi: “Bulunan kalıntılar ile ilgili yaptığımız literatür çalışmasında bu küçük kalenin aslında tarihte çok önemli bir rol oynadığı anlaşılmıştır. Ece Bey komutasındaki öncü Türk kuvvetleri Bizanslılar ile yaptığı çarpışmalarda küçük bir Bizans kalesini ele geçirerek kendilerine üs yapmıştır. Ece Bey ve kuvvetleri az sayıda olmalarına karşılık Bizans imparatoru IX. Mikhail Palailogos'u ağır bir yenilgiye uğratmış, hatta tacını bile ele geçirmiştir. Fakat daha sonra 1312 tarihinde büyük bir Bizans ordusu Cenevizliler ile birlikte Ece Bey'i kalesinde kuşattılar. Ece Bey teslim olmamak için ani bir çıkış hareketi yapmışsa da kendisiyle birlikte çok sayıda arkadaşı hayatını kaybetmiştir. Ece Bey’in böyle bir kaleyi ele geçirdiği ve burasını kendisine üs yaptığını kaynaklar söylemekte. Ayrıca mezarı da bu kalenin çok yakınında Karainebeyli Köyündedir. Gazi Süleyman Paşa'nın 1352 yılında Gelibolu'ya geçip, Çimpe Kalesini fethinden kırk yıl önce Ece Bey burada ilk kaleyi fethetmiştir.”
FOTO:SÖZCÜ – Arkeologların bölgedeki çalışmaları sürüyor.
DAHA ÖNCE YERİ BİLİNMİYORDU
Körpe, bu zamana kadar Çimpe Kalesi’nin Rumeli’nin fethinde başlangıç kabul edilmesinin nedenini Çimpe’den önce böyle bir kalenin fethedilip bir süre kullanıldığının gözden kaçması ve Ece Bey’in fethettiği bu kalenin neresi olduğunun bilinmemesi olarak açıkladı.
Tez doğrulanırsa tarih yeniden yazılacak… (Türklerin Rumeliye Geçişi tablosu- Hasan Zavari’nin çalışması
HALİL İNALCIK DA ARAŞTIRMIŞTI
Osmanlı tarih araştırmalarıyla ilgili arazi çalışmaları yapan Profesör Halil İnalcık da yıllar önce bölgede benzer incelemelerde bulunmuş ve erken fetihlere ait izleri aramıştı.