HABERTÜRK

Taksi şoförlerinin sigorta çilesi


03 Aralık 2010

Çarşamba günü Bebek’ten taksi durağında sırası gelmiş olan taksiye bindim. Taksi şoförü hararetli hararetli telefonla konuşurken, kontağı çalıştırdı.
Ben sabırla kapatsa da gideceğim yeri söyleyebilsem, şeklinde kendi kendime mırıldanırken o yola koyulmuştu. Yaklaşık 10 dakika kendi kafasına göre tayin ettiği yönde giden taksi şoförü, telefon konuşmasına devam ederken birden beni hatırladı ve telefonu kapattı.

Sonunda kapattınız. Artık Taksim’e gideceğimi öğrenebilirsiniz” diye ters ters tam söylenecektim ki taksi şoförü; “Hanımefendi çok özür dilerim. Ama sıkıntımız çok büyük. Devlet AB’ye karşı işsiz sayısını azaltabilmek için taksi şoförlerini sigortalama kararı aldı.”
Ben, “Eee? Ne kötülüğü var ki bu durumun?”

Olur mu hanımefendi... Taksiler 24 saat çalışmak zorunda. Plaka sahibi sadece tek bir çalışanı sigortalama hakkına sahipmiş. Plaka sahipleri arabalarını şoförlere verirler. Bizler gececi-gündüzcü olmak üzere kendi aramızda işi paslaşırız.
Diyelim şoför 10 gün hastalandı. Ne ne olacak?
Taksiyi başka kimseye kullanma hakkı tanımıyorlar. Yani taksi 10 gün kapalı kalacak. Ya da plaka sahibi tek başına kullanacak. Ayrıca ben emekliyim. Şimdi beni sigortalı yaptıklarında emekli maaşımdan da kesinti yapacaklarmış. Kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar.”
Bu süre 1 Ocak’ta doluyor. 1 Ocak’tan sonra sigortasız işçi çalıştıran plaka sahiplerine 2 bin 500 lira ceza kesilecek.
Sigortasız çalışan 320 bin taksi, dolmuş ve özel halk otobüsü şoförünün kayıt altına alınması ve sosyal güvenceye kavuşturulması için düğmeye basılırken yine hayatın gerçekleri unutulmuş.
Bir yıl içinde ikinci kez kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilenlere, kişi başı 5 asgari ücret idari para cezası uygulanacak ve de durumunu düzeltmeyen trafikten men edilecekmiş. SGK verilerine göre, Türkiye’de 320 bin sigortasız şoför var. Bu durumun yarattığı yıllık ekonomik kayıp 500 milyon lira. SGK İl İstanbul İl Müdürlüğü’ne göre sadece İstanbul’da 100 bin şoför sigortasız çalışıyor. Ve bu kişiler sağlık haklarından mahrum kalıyor..

Ankara’nın yolları taştan sen çıkardın beni baştan ...

Plaka sahipleri ayaklanmış Ankara’ya gidiyorlar.
İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, “Ankara’ya gidip, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile görüşeceğiz. Düzenleme oldu bittiye getirildi. Ve uygulanması neredeyse imkansız. Bu taksi sahiplerine yapılmış çok büyük haksızlık” dese de olanlar olmuş.
Yaptın mı ?
Yaptım...
İşte bu kadar!