HABERTÜRK

Sülün Osman’ı hatırlar mısınız?


22 Ekim 2010

Bir zamanlar filmlere dahi konu olan Dolandırıcılar Kralı Sülün Osman’ı hatırlar mısınız? (Asıl adı Osman Ziya Sülün.) Sülün, 1923 yılında Fatih’te dünyaya gelmiş ve ilk işine 1948 yılında ev sahibini dolandırarak başlamış. Mesleğin inceliklerini ise Kumkapılı bir Rum olan Aleko’dan öğrenmiş. Tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, vapurlar gibi kamu mallarını saf vatandaşlara ‘satarak’ ya da ‘kiraya vererek’ efsane olmayı başarmıştı.

Fakat Sülün Osman, Galata Köprüsü’nü satmak üzereyken tesadüfen yakalanır ve 1984 yılının Temmuz ayında Beyoğlu’nda sürekli kaldığı otelde kalp spazmı geçirerek hayata veda eder.

Söylentilere göre taktik adamıymış. Zamanında özellikle Boğaz Köprüsü ve Galata Köprüsü satışından büyük paralar kazanmış. Yani sıradan bir yankesici değilmiş. Planlı ve organize suçlar işliyormuş. Bir nevi “Sosyal Mühendis” usulü dolandırıcı..

KİM KÖTÜ NİYETLİ?

Araştırmalara konu olan bu durumu uzmanlar şöyle yorumlamışlar: “Asıl kötü niyetli olan kişiler Sülün Osman mağdurlarıdır. İzmir Saat Kulesi’ni ya da Dolmabahçe Saat Kulesi’ni kapatıp her saate bakandan para almak, Boğaz Köprüsü’nün gelirine, bilmem kaç liraya sahip olmak isteyen bir insanın iyi niyetli olduğu söylenemez. Bu insanları bulup paralarını aldığı için de Sülün Osman için de ‘Saf insanları kandırmış’ diyemeyiz.“

Uzmanların bu yorumlarına katılmamak mümkün mü? Şimdi gelelim Sülün Osman’ı bana hatırlatan dün okuduğum haberin başlığına; “Devlete ait İstanbul Boğazı’ndaki iki köprü ve 2 bin kilometrelik otoyolun satış kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan çıktı.”

Ayrıca haberde satışın ‘işletme hakkının devri’ biçiminde olacağı ve 25 yıllık bir süreyi kapsayacağı belirtilmiş. Yetkililer uzun zamandır hazırlık yapan Özelleştirme İdaresi’nin hukuki bir sorun çıkmazsa satışı 2011’de tamamlayabileceğini de belirtmişler.

KUSURA BAKMASINLAR

Hatırlar mısınız, Aziz Nesin, Sülün Osman’dan esinlenerek Fil Hamdi karakterini yaratmıştı. Eski dolandırıcı bir gün yakalanır ve kendisine; “Oğlum, Galata Kulesi’ni satmaya utanmadın mı?” diye soran komisere şu yanıtı verir: “Komiserim, bu memlekette Galata Kulesi’ni satın alacak biri olduğu sürece ben bu kuleyi satarım. Hiç kusura bakmayın.” Osman Sülün ve Aziz Nesin’den yola çıkacak olursak, diyeceğim o ki:

Merak etmeyin Boğaz Köprüsü tez elden satılır. Hiçbir hukuki sorun da çıkmaz. Hele bir de devlet satıyorsa...