Bir zamanlar ağırlıklı sağcılar ve solcular vardı. 2000’li yıllara gelmemizle birlikte sağcı ve solcu bildiklerim çizgilerini değiştirmeye başladılar.
Liboş, dönek, takunyalı gibi tabirler yerlerini ulusalcı, ılımlı islamcı, demokrat muhafazakar, liberal, cemaatçi liberal, Kürt milliyetçisi gibi farklı tanımlamalara bıraktı.
Tabi benim de aklım karıştı.
Ne kendimin ne de yakın çevremin siyasi görüşlerini anlayamaz, adlandıramaz oldum.
KİM KİMDİR?
Diyelim ki kardeşim liberal. Bir bakıyorum ortaya atılan bir tartışmada ulusalcı ile bir olmuş sosyaliste karşı tepki veriyor. Ağız dalaşına giriyor.
Kuzenimi milliyetçi bilirdim, bakıyorum iktidar partisi ile bir çok konuda hem fikir söylemlerde bulunuyor. Diğer milliyetçi arkadaşları ile ters düşüyor.
Ben kendimi sağcı bilirdim.
Meğerse artık değilmişim.
Benim gibi kafası karışmış olanların sayısı fazla olacak ki Tempo Dergisi son sayısında kendimizi tanımlayabilmemiz adına konuyu mercek altına almış.
Ben buldum... Bakalım sizler kendinizi hangisi tanımlamada bulacaksınız;
ULUSALCI: Milliyetçi ama sağ değil. Sağı temsil eden dini ve objesel değerlerden uzak ama sol değil. Modern yaşamı da savunmasına rağmen, katı sınırları olduğu için liberal hiç değil. Sosyal demokrat milliyetçi gibi.
Yani maneviden çok milliye bağlı olduğu için başa dönerek; “Sağ olmamış milliyetçi” diyebiliriz.
(Nasıl tanırız: Bayrağa, marşa, orduya ve Andımız’a sonuna kadar sahip çıkmasından.)
DEMOKRATİK MUHAFAZAKAR: Zaten yeni olan “ılımlı islamcılık” tabirinin en yeni, en taze şekli. Sağın modern olup, dini yaşamı savunanı. Kentleşmeyi seven, etnik özgürlükleri bazen savunan ama kentsel özgürlüklerde kırmızı çizgileri olan, her kesime mavi boncuk dağıtma özelliği gösteren, iktidardaki genel yapıyı temsil eden düşünce. Artık bir Refah Partisi değil, ama diğerleri hiç değil. Hepsi olma gayretinde, geleneksel Türkiye oyuna hitap eden yeni iktidar düşüncesi.
(Nasıl tanırız: Dini emirler konusunda hassastır. Konulaşmayı ve yatırımı, içkisiz restoranları, nargile içmeyi sever. Otomobil tercihi genellikle cipten yanadır.)
Kalan tanımlamalara yer yetersizliğinden dolayı yarın devam edeceğim...
(Liberal solcu, Cemaatçil liberal, Kürtçü vs...)