Bir sigara filmi reklamında KOAH hastası kadının ‘KOAH hastalığını öğrendiğim zaman dünya başıma yıkıldı, ömrüm dört duvarının arasında, bir hortuma bağlı, oksijene bağlı yaşamakla geçiyor, bir nefes için neleri feda etmezdim ama çok geç kaldım, çok çok geç kaldım’ diyerek KOAH’a yakalanan insanların yaşam savaşlarını, pişmanlıklarını dile getirmesi...
Bir diğerinde gırtlak ve akciğer kanserine yakalanan yaşlı bir adamın reklam filminde yer alması, pişmanlık vurgusu yapılmaya çalışılırken, baskın olarak umutsuzluk ve kötümserlik duygularını ön plana çıkarıyor gerekçesiyle tartışmaya açılmış.
Gerekçe olarak da hasta insanları iyiden iyiye umutsuzluğa sürükleyerek, “Ölümün kaçınılmaz son olduğu ön plana mı çıkarılıyor” denmekteymiş.
Sağlıklı veya sağlıksız her insan için ölüm kaçınılmaz bir son değil midir?
İnsanlık için en ağır yük bir gün ne yaparsa yapsın öleceğini bilmek değil midir?
Bence bu reklamlar gerçek yaşamlardan ve hastalardan örneklerle ve sürekli değişerek devam etmeli.
TARTIŞMA BAŞLADI
Bu reklamları son zamanlarda farklı ortamlarda biz de tartışır olduk. Ve de konu ne yazık ki hiç de hoş olmayan nedenlerden ötürü açıldı.
Tam bir ay önce en yakın arkadaşımın eşinin akciğer kanseri olduğunu öğrendik. Yıllardır günde iki paket sigara içiyordu. Kanser olduğunu öğrendiği günden beri keyif adı altında 4 sigaraya düşürdü. Bir türlü bırakmadı. Ne zaman ki kemoterapi tedavileri başladı ve gerçekle yüz yüze geldi o gün bugündür ağzına sigara koymaz oldu. Ama iş işten geçtikten sonra.
Tıpkı aylardır ekranlarda izlediğimiz reklam filmindeki KOAH hastası kadın ve akciğer kanseri olan yaşlı adam gibi....
Bana kalırsa bu reklam filmleri sadece sigara konusunda etkili olmaktan çok daha fazla mesajlar içermekte.
Hepimiz ölümlüyüz. Mühim olan yaşadığımız hayatın kalitesini koruyabilmek değil mi?
Paran olmuş, atın, katın yatın olmuş.. Ya da kıt kanaat geçiniyor ama sigaraya para ayırabiliyorsun...
ÖNEMLİ OLAN SAĞLIK
Sağlığın olmadıktan sonra, ciğerlerin iflas edip yürüyemedikten, oksijen tüpüne bağımlı yaşamak zorunda olup, yaşam kaliteni kaybettikten sonra hayatta kaldığın günlerin (zengin veya yoksul) anlamı, huzuru, sevinci, mutluluğu olabilir mi? Çok geç olmadan hayatlarınızla ilgili alacağınız kararlar adına diyorum ki; sigara karşıtı bu reklamlar mutlaka devam etmeli...