HABERTÜRK

Sanki içime doğdu


08 Nisan 2011

Yazılarımı takip eden okurlarım, YGS sınavı öncesi ve sonrası yazmış olduklarıma tekrar göz atacak olurlarsa, paragraf aralarındaki endişelerimi şimdi daha net anlamışlardır.

Sanki içime doğmuş gibi günlerce hem YGS hem de sınav ve eğitim sistemimizin çarpıklığı hakkında yazıp durmuştum. Hatta sınav sonrası son yazımı gazeteye gönderdiğimde Yazı İşleri Müdürümüz Hasan Çömlekçi arayarak, “Ayşem artık konu değiştirsen. Günlerdir YGS ile yatıyor kalkıyorsun“ demişti. Ben de kendisine, “Sanırım senin bu yıl sınava giren çocuğun yok ve konunun öneminin farkında değilsin“ yanıtını vermiştim.

HAKLI ÇIKMIŞIM..

Her zamanki gibi de haklı çıktım. Sınavın üzerinden 2 gün geçmişti ki, şifre skandalı patladı. Skandal patlamadan önce görüştüğüm insanlar sanki ağız birliği yapmış gibi, “Sınavda özellikle matematik alışılmışın dışında zordu. En ummadığımız öğrenciler bile dökülmüş. Türkçe sorularında paragrafların uzunluğu yüzünden zamanlamada çok sıkıntı yaşandı” yorumları yaparlarken, yeni şok dalgası ile iyice alt üst oldular. Şimdiki ruh durumları ise son derece kaygı verici. En çalışkan öğrenciler dahi, “Maddi manevi hem bizim hem ailelerimizin emekleri demek ki boşuna. Ne yaparsak yapalım kurgulanmış olan bir senaryonun figüranlarıymışız. Sonuç değişmeyecek, şartları zorlamanın, kendimizi yormanın, dershane ve özel öğretmenlere para yatırmanın ne gereği var ki?” düşüncesi içine girmişler.

Günlerdir tartışılan şifrelerin çözümü konusunda sınav öncesi internette gezinen ‘mod medyan’ uyarısının iç yüzünü anlamaları ise bardağı taşıran son damla oldu.

MOD MEDYAN NEDİR?

Mod bir veri serisi içinde en çok tekrar edilen sayıdır.

Örneğin: 10 gözlemi kapsayan bir örneklem alınsın.

Veriler şunlardır:

1,2,3,1,2,3,2,2,2,2

Bu veri dizisinin modu 2’dir; çünkü bu değer en çok tekrar edilmektedir. Eğer veri dizisi içinde hiçbir tekrarlama bulunmuyorsa, veri için mod bulunmayabilir. Diğer taraftan, iki veya daha fazla veri aynı tekrarlamayı gösterebilirler; bu halde çoklu mod ortaya çıkar. Örneğin: Gözlem sayısı 15 olan bir örneklem veri dizisi şu olsun:

1,5,5,8,5,5,9,10,10,12,2,8,12,10,12,10

Veri dizisinde en çok (4 defa) tekrarlanan sayı 5 ve 10 olduğu için veri dizisinin iki tane modu bulunmaktadır: 5 ile 10.

Son bir not: Seçim nedeniyle vatandaşa seslenecek liderlere tavsiyem; öncelikle eğitim sistemine, YÖK sorununa çözüm bulun. Unutmayın ki gençlerin oyları geleceğimizin temelidir.