HABERTÜRK

Puanlar elimizde.. Ya sonra?


23 Temmuz 2011

Perşembe günü LYS sınav sonuçlarını alan gençlerimizin çilesi sadece sınava girmekle bitmiyor maalesef.
Sınavdan sonra, bu sefer de sınava giren taze beyinleri tercih heyecanı ve telaşı sarıyor. Tıpkı şu an bizim evde olduğu gibi...
Elimizde karmakarışık bir puan cetveli ile 30 tercih yapmak zorundayız. Tercih aşamasında herhangi bir yanlış yapmamak için birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor. Özellikle de bu yıl yeni sınav ve puan sistemiyle baş başa kalmak, hem eğitimcileri hem de adayları çok zorluyor.
Bir de beni...
Çünkü evde YGS-LYS sınavlarından sorumlu müdür sadece benmişim gibi bir durum söz konusu.
Dün sınav sonuçlarını elime aldığımdan beri tek yaptığım 2011 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu anlamaya çalışmak. Keşke kılavuzla birlikte bir de kılavuzu tercüme kitapçığı verselermiş.
1 milyonun üstünde öğrencinin kaderini belirleyen Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları önceki gün açıklandı. Öğrenciler şimdi açıklanan taban puanlarla kendi aldıkları puanları kıyaslayacak ve öğrenim göreceği bölümü seçecek. Her şey buraya kadar normal görünüyor. Fakat geçen yıl 300’lü puan sistemi uygulanıyordu. Bu nedenle okulların taban puanları 30-40 puan artabilir.
300’lü puan sisteminin anlamı şuydu: Bir öğrenci eski isteme göre bütün soruları cevaplarsa en fazla 300 puan alabiliyordu. Bu puana, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ekleniyordu. Bununla birlikte bir öğrencinin alabileceği en yüksek puan 380 oluyordu. Şimdi bu sistem değişti ve 500’lü puan sistemi devreye girdi. Bu sisteme göre bir öğrenci bütün soruları cevaplarsa 500 puan alabiliyor. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise 75. Yani öğrencinin alacağı maksimum puan 575 olabiliyor.
Öğrencilerin karşılaşacağı tehlike ise şurada: Örneğin geçen yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 340 puanla öğrenci aldı. Maksimum alacağı puanla arasındaki fark sadece 40 puan. ÖSYM bu yıl aynı bölümün taban puanını 460 olarak açıkladı. Maksimum alınacak 575 ile arasındaki fark 115. Bu fark çok fazla.
Halbuki bu yıl İstanbul Hukuk’a girmek isteyen öğrenci, ortalama 490 puan almalı. Şu an ağırlık ortaöğretim başarı puanıyla 470 alan bir öğrenci İstanbul Hukuk’a gireceğinin hayalini kursa da bunun gerçekleşme ihtimali düşük. Çünkü ÖSYM’nin belirlediği rakamlar çok iyimser.
Anlattıklarımı anlayamadıysanız bana hiç sormayın. Çünkü bana da başkası anlattı.
Anlayacağınız, gençlerin geleceği Allah’a, seçimleri ise şansa kaldı.