Başbakan’ın “66 aylık çocukları okula göndermeyen aileler benim çocuğum geri zekalı diyor” açıklamasının ardından Bakan Ömer Dinçer’in “Normal vatandaşlar bizi destekliyor. 66 aya itiraz edenler PKK yanlısı ve laik kesimler” açıklaması, Türkiye’de artık bilimsel gerçeklerin yine bir kenara bırakıldığının apaçık kanıtı olsa gerek.
Bugüne kadar konu hakkında fikirlerini beyan eden psikologlar, pedagoglar, eğitimciler ve de onlarla görüşerek bütün bu itirazları kaleme alan ben ve benim gibi köşe yazarları, haberciler hepimiz PKK’lıyız... Öyle mi? Bu arada orta öğretimin ilk kademesinde birçok ülkede mesleki eğitim söz konusu değildir.
Örneğin: Danimarka, Estonya, İrlanda, Yunanistan, Fransa, Kıbrıs, İtalya, Finlandiya, Slovenya İsveç, İzlanda ve Norveç. 66 aya karşı çıkan bizler için Bakan Dinçer’in söylediği tek doğru; “Laik olduğumuz...!“ Peki bu ülkede artık laik olmak suç mu?
Dünyanın birçok ülkesinde çocuklar ilkokula 5 yaşında başlıyormuş, öyle mi? Hiç de öyle bir şey yok... Biraz okuması, yazması olup araştırmayı bilenler gerçek bilgilere çok rahat ulaşabilirler. Cahil halk söylenenlere kansa da bizlerin (66 aya karşı olup, PKK’lı oldukları varsayılanların) bu söylemlerle kandırılmamız mümkün değil.
AVRUPA’DAKİ ÖRNEKLER
Sizlere bazı Avrupa ülkelerinde zorunlu eğitimin yapısı ve mesleki eğitim süreleri hakkında biraz bilgi vereyim;
İtalya: Zorunlu eğitim 6-16 yaş arası ve 10 yıl. 5 yıl ilköğretim, 3 yıl orta öğretim ilk kademe, 2 yıl orta öğretim ikinci kademe. Orta öğretimin son kademesinde mesleki yönlendirme söz konusu.
Finlandiya: Zorunlu eğitim 7 yaşında ilköğretimle başlar ve 9 yıl blok halinde sürer. 16 yaşından sonra orta eğitimin ikinci kademesi başlar ve bu aşamada meslek liseleri ve normal liselere öğrenciler yönlenirler.
Fransa: 6-16 yaşlar arasında zorunlu eğitim söz konusu. 6 yaşında ilk yıl okul öncesi eğitim söz konusu. (6-11 yaş). Öğrenciler orta eğitimin ilk kademesinin sonunda yani 15 yaşında ise mesleki eğitime yönlendirilebiliyorlar.
Yunanistan: 5 yaşında okul öncesi eğitime başlamak zorunlu. 6-12 yaş arası ilköğretim. Meslek okulları 15 yaşından itibaren kayıt kabul ediyor. Eğitim; 6+3+3 şeklinde örgütleniyor.
İngiltere: Zorunlu eğitim 5-16 yaşları arasında. 7 yaşında ilköğretim başlıyor ve 11 yaşına kadar sürüyor. 11-14 orta öğretim ilk kademe yaşlarını oluşturuyor. Mesleki eğitime yönlendirme ise 16 yaşından (Orta öğretim ikinci kademe) sonra yapılıyor.
EN ERKEN 6 YAŞINDA BAŞLIYOR
Bulgaristan: 2 yıl okul öncesi eğitim zorunlu. 7-16 yaşlar arasında zorunlu eğitim söz konusu.Mesleki yönlendirme 14 yaşından itibaren yapılıyor.
Estonya: Zorunlu eğitim 7 yaşında başlıyor ve orta öğretimin ikinci kademesine kadar kesintisiz sürüyor. Bu da 15 yaşına denk geliyor. Bundan sonra isterse mesleki eğitime yöneliyor.
İspanya: Okul öncesi eğitim zorunlu değil. 7 yaşında başlayan zorunlu eğitim 17 yaşına dek sürüyor. (7-12)-(12-16) yaş şeklinde. İlköğretim ve orta öğretim ikinci kademeyi kapsar. Orta öğretimin ilk kademesinde mesleki okula gitme şeklinde değil ama “mesleki yeterlilik programlarına” katılma şeklinde bir mesleki eğitim söz konusu.
Polonya: 6-16 yaş arası zorunlu eğitim. 1 yıl okul öncesi eğitim ardından 6+3 şeklinde. İlköğretimin ilk kademesi 6 yıldan oluşuyor.Mesleki okullara kayıt 16 yaşından sonra söz konusu.
Danimarka: 6-16 yaş arası kesintisiz zorunlu eğitim söz konusu. 16 yaşında zorunlu eğitimin ardından meslek okuluna gidilebiliyor.