HABERTÜRK

Neden yalan söylüyoruz


12 Haziran 2017

Dürüstlük en iyi hareket tarzı olabilir ama hile ve sahtekarlık da insan olmanın özellikleri arasında. İnsanlık tarihi kurnaz ve deneyimli yalancılarla dolu. Bunların birçoğu da hak etmedikleri kazançlar sağlamak amacıyla yalan uyduran ve dalavereler çeviren suçlular.

Bazıları ise yönetime gelmek veya yönetimde kalmak için yalan söyleyen politikacılar. ABD’de patlak veren Watergate skandalında rolü olmadığını öne süren Richard Nixon tam da bunu yapmıştı.

Yalan bazen imaj şişirmek için kullanılıyor. Kendi yemin töreninin Başkan Barack Obama’nın ilk yemin töreninden daha kalabalık olduğu yönünde yanlış olduğu bilinen bir iddiada bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın davranışını açıklayan en iyi neden bu olabilir.

Bazıları da hatalı davranışlarını gizlemek için yalana başvuruyor. Amerikalı yüzücü Ryan Lochte, 2016 yaz olimpiyatları sırasında bir petrol istasyonunda silah zoruyla soyulduğunu öne sürerken bu yola başvurmuştu. Tabi ki işin aslı öyle değildi. Aslında bir parti sonrasında ekip arkadaşlarıyla birlikte sarhoş halde mülke zarar verdikleri sırada silahlı güvenlikçiler tarafından kendilerine müdahale edilmişti.

HİÇ DE ANORMAL DEĞİL

Gerçeğin peşinde koşan insanların egemenliğinde ki bilim dünyasında dahi hilekarlar boy gösteriyor. Aslına bakarsanız küçük yaşlarda söylediğimiz yalanlar hiç de anormal değil. Yürümeyi ve konuşmayı öğrenmek gibi yalan söylemek de gelişmenin temel taşlarından biri. Anne babalar çocuklarının yalanlarını genelde rahatsız edici buluyor olsalar da ,onların açısından masumiyet kaybının başlangıcını simgeliyor.

Geçtiğimiz günlerde Uber’den bir araç çağırdım. Şoför nazik, araba da tertemizdi. Fakat arabada inanılmaz bir ter kokusu vardı. Gideceğim adrese varana kadar nefesimi tutmak zorunda kaldım. Arabadan inerken şoför nazikçe Uber çalışanlarına değerlendirme yapıldığını ona kaç yıldız vereceğimi sordu. Cevap olarak; “Tabi ki beş yıldız” dedim. İndikten sonra şoföre üç yıldız verdim. Suçluluk duygumu yatıştırmak için ise binlerce Uber kullanıcısının da aynı davranışı sergiledikleri konusunda telkin yaptım.

Hayatın içinde o kadar çok yalan ile karşılaşır oldum ki kendi söylediğim küçük yalanlardan dahi rahatsızlık duymaya başladım. Anlayacağınız “Yalan dünya” tam bir hayal kırıklığı. Kim doğru kim yalan söylüyor diye anlamaya çalışırken bir bakmışsınız öbür dünyaya göç etme vakti gelmiş.