Müziğin, insan davranışları üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Marşlar coşkulu, oyun havaları neşeli, hüzünlü melodiler melankolik, sert müzikler ise öfkeli davranışlara neden olabiliyor.
Müziğin türünün insan üzerindeki bu etkilerini bilen parakende sektörü, konu üzerinde ciddi çalışmalar yapmış.
Alışveriş yaparken, restoranda yemek yerken ya da otelde bulunurken ortamı iyileştiren veya kötüleştiren en önemli faktörlerden biri unutmayın ki yine müziktir.
YAKINDAN İLGİLİ
Araştırmalar, AVM’lerde ve mağazalarda da tüketici davranışlarının müzikle yakından ilgili olduğunu ortaya koymuş.
Hatta mağazalar ve AVM’ler müziğin bu etkisinden layığıyla faydalanabilmek için profesyonel şirketlerden yardım almaya başlamışlar. Bu şirketler müşteri kitlesine ve tarzına göre en uygun müziği seçme konusunda artık son derece başarılı işlere imza atmaktalar.
Geçtiğimiz günlerde, ben bile alışveriş yaptığım bir spor mağazasını, profesyonel bir şirketten müzik konusunda yardım almaları konusunda uyarmak zorunda kaldım. Mağazada çalışan elemanlar, bangıdı bangıdı çalan tekno müzik eşliğinde daha çok spor malzemesi satacaklarını zannettiklerinden olsa gerek müziği de sonuna kadar açmışlar. İnanın mağazadan alacağımı almaktan vazgeçip baş ağrısı ile resmen arkama bakmadan kaçtım.
DOĞRU KULLANILMALI
Yapılan araştırmalar, pazarlama alanında müziğin doğru kullanılmasının satışların üzerinde doğrudan etkisi olduğunu ortaya koymuş.
“Müziğin Değeri- Müziğin, Atmosfer ve Satın Alma Niyetleri Üzerindeki Etkisi“ adlı bir araştırma, bu konuda çok ilginç bilgiler içermekte.
Araştırma sırasında Alman ve Fransız marka şaraplar satan bir markette iki hafta boyunca bir gün Alman, bir gün geleneksel Fransız şarkıları çalınarak, tüketiciler üzerindeki etkisi ölçülmüş ve çıkan sonuç şöyle olmuş; Alman müzikleri çaldığında satılan şarapların yüzde 73’ü Alman şarapları olurken, Fransız müzikleri çaldığında satılan şarapların yüzde 77’sinin Fransız şarabı olduğu görülmüş. En ilginci ise müşterilere sorulduğunda çalınan müziğin farkında olmadıklarını söylemişler.
Sonuç, tüketici ve bir alışverişsever olarak benden tavsiye, yavaş tempolu müzikler yüksek tempolu müziklere oranla müşterinin daha fazla süre o mekanda kalmasını sağlıyor. Böyle müzik çalmaya devam ederseniz siz kaybedersiniz...