İstanbul, Türkiye'nin finans merkezi. Belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre, 13.8 milyonluk nüfusuyla, nüfus sıralamasında dünyanın da 5. büyük şehri... Tarihte ilk olarak üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Halic'in sardığı bir yarım ada üzerinde kurulan İstanbul'un batıdaki sınırını bir zamanlar "İstanbul Surları" oluşturmaktaydı. Gelişme ve büyüme sürecinde surların her seferinde daha batıya ilerletilerek inşa edilmesiyle 4 defa genişletilen şehir sonunda 40 ilçeye sahip oldu. Gelin Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a kuşbakışı değil de bir de yaşayanların gözüyle bakalım.
661 BİN İŞSİZ YAŞIYOR
Türkiye topraklarının % 9,7'sini kaplayan İstanbul nüfus varlığı açısından ülkenin en önemli ili durumundadır. Şehrin yıllık nüfus artış hızı binde 35. Yani işsizler ordusuna sahip bir şehir İstanbul. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğin hatırlarsanız 2009 yılı sonunda ilk kez haritası çıkarılmıştı. TÜİK'in il bazında ilk kez açıkladığı işsizlik verilerine göre; Türkiye'de işsizlik yüzde 11, istihdam yüzde 41.7, işgücüne katılma oranı ise yüzde 46.9 imiş. Türkiye'nin en kalabalık ili İstanbul'da işsizlik yüzde 11.2 olarak tahmin ediliyor. Yani 12.7 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da 661 bin işsiz yer almakta. (Olsun Kültür Başkenti oldular ya şimdi karınları doyar.) Birkaç İstanbul gerçeğine daha parmak basmak istiyorum; 2009'da İkitelli'de Basın Ekspres yolunda gece başlayan sağanak yağış nedeniyle sel meydana gelmiş ve 26 kişi hayatını kaybetmişti. (Kültür Başkenti olmuş bir şehirde kim umursar sel sularını ve ölenleri. Ya da bir sonra ki sel felaketini..)
KRİZ TEĞET Mİ GEÇTİ?
İstanbul'da trafiğe çıkan araç sayısı son 4 yılda 4 kat artmış. Kayıtlı araçların % 22'si İstanbul'daymış. Trafik yüzünden hafif çıldırmış olan İstanbullula-rın,Çin'de olduğu gibi ne zaman bir yerden bir yere bisikletleriyle gideceklerini uzun zamandan beri merak eder dururum. Çünkü insanların yaklaşık en az 3 saatleri trafikte geçmekte. Ha bu arada "kültür başkenti olduk" diye sevinen İstanbullulara bir bilgi vermek istiyorum. 2010'da üç şehrin kültür başkenti seçildiğinin farkında mısınız? Yani "Kültür Başkenti" seçilmiş 3 şehirden bir tanesi de İstanbul. Sırf bu gece için harcanan para ise tam 8.5 milyon TL. (Nasılsa kriz bizi teğet geçti.)