HABERTÜRK

Krizde büyümek suç mu?


10 Haziran 2010


Dün okuduğum bir habere göre hesap uzmanları İstanbul, Antalya ve Mersin'den başlayarak, en çok büyüyen 7 sektörü incelemeye alacaklarmış. Finans, inşaat ve sağlık sektörleri ile gıda imalatı, satışı, kimyasal madde imalatı ve satışı, turizm ve danışmanlık sektörleri mercek altına alınacak sektörlermiş. Mercek altına alınacak, hesap uzmanlarınca incelenecek sektörler arasında MOBESE kamera, yani teknoloji ve güvenlik sistemlerini göremeyince ne yalan söyleyeyim şaşırdım.
Çünkü son bir yıldır basında sık sık şu haberlere rastlamaktayız; İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik sebebiyle özel önem verdiği Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) sistemi, 2010 yılında 31 ilde daha faaliyete geçecek. Bakanlık, bu iş için 25 milyon lira ödenek ayırdı. (29-11 -2009)
Ve bu tarihten itibaren de birçok ilimiz MOBESE kameraları ile donatıldı.
Milyonlar değerindeki bu yatırımlar özellikle son 6 aydır her geçen gün artmakta. Bu nedenle de lafı uzatmadan sadede geleyim.. Bunun neresi kötü, diyeceksiniz?
Tabi ki ortada kötü bir durum yok. Hele konu can ve mal güvenliğimiz ise.

Pazar günü Ekonomist dergisini karıştırırken okuduğum bir haber ilgimi çekti. Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın kızları babalarının bakanlığı döneminde söylentiye göre 14 ayrı sektöre yatırım yapmışlar. Hatırlarsanız oğul Abdullah Unakıtan'ın sıvı yumurta ticareti de dönemde epey konuşulmuştu. Gelelim bugüne...

Ekonomist'in haberine göre, 2009 yılı sonu itibari ile Zeynep ve Fatma Unakıtan'ın Telemobil şirketi büyük bir değişime girerek MOBESE işine girmiş. Bu tarihten itibaren de il il kamu ihalesi kovalamaya başlamışlar. Şirket, 5 ay gibi kısa bir sürede (yani 2010 başından beri) milyonlarca dolar değerinde ihale kazanmayı başarmış.
Bunları Osmaniye, Adıyaman, İzmit şeklinde sıralamak mümkün.
Yurt dışında da Azerbeycan'ın 2011 yılında tamamlanacak en lüks projesi olan Flame Towers'ın güvenlik sistemlerini üstlenmişler.
Allah daha çok iş, aş versin.
Fakat dün okuduğum haber ile Ekonomist dergisinde okuduğum haberi yan yana koyduğumda kafamda oluşan sorulara engel olamadım.
Zaten kedinin başına ne gelirse meraktan gelirmiş.
Neden hesap uzmanları krizde en çok büyüyen sektörleri incelerken bu sektörü göz ardı ettiler? Ya da krizden etkilenmemek, büyümek, istihdam olanağı sağlayabilmek suç mu?