HABERTÜRK

Keşke 2040 yılında dünyaya gelseydim


10 Kasım 2010

Bizler şanslı mı yoksa şanssız mı kuşağız? Ya da 1991 yılında doğmuş olan oğlum... Bizler sanırım daha şanslıydık. En azından eğitim öğretimde yap boz tahtasına çevrilmemiştik. Fakat 90 sonrası doğan gençlerimiz tam bir felaket ile karşılaştılar. Bizim zamanımızda dünyaya gelenlere bakıyorum da herkes bir şey olmuş. Çünkü hepimiz son derece iyi eğitimler aldık. Temellerimiz sağlam atıldı. Modern eğitim, aktif eğitim, yok OKS olmadı, SBS yine olmadı, OKS gibi dalgalanmaları hiç yaşamadık.

Paşa paşa hepimiz önce ÖSS’ye sonra da ÖYS’ye girdik. Belirsizlik diye bir şey yoktu eğitim hayatımız boyunca. Bu nedenle hepimiz istikrarlı insanlar olduk. Peki ya şimdi?

KOBAY HALİNE GELDİLER

Oğlum öğrenim hayatına girdiğinden beri, ben bile değişen sistemimizi takip edemez oldum. Çocuklar kobay haline geldi. Aynı yaşta olmalarına rağmen kimi liseyi 3 yılda kimi 5 yılda bitirmek zorunda kaldı. Kafamı nereye çevirsem bir Anadolu Lisesi’ne çarpar oldum.

Ben İzmir Bornova Anadolu Lisesi mezunuyum. Bunu da her zaman gururla söylerim. Bizim dönemimizde bir tek Anadolu Lisesi vardı. O da Bornova Anadolu Lisesi idi. Oraya girmekte her baba yiğidin harcı değildi. Bugün oradan mezun olanların hemen hepsi ya doktor, ya avukat, ya mühendis... Hepimiz de devlet üniversitelerinden mezun olduk. Hem de ne yüksek puanlarla girdik.

Bizim dönemimiz şimdi 40’lı yaşlarda. Bu devrin insanına Türkiye Cumhuriyeti’ni de, siyasetini de her şeyini emanet edebilirsiniz. Çünkü hepimiz Atatürk ilkelerini okuyarak büyüdük.

O sistemle eğitim aldık. Ama ya benim oğlum ve aynı jenerasyonun gençleri. Onlar şimdi 19 yaşında. Değil Türkiye’yi emanet etmek, iki tane koyunu güdemez haldeler. Aldıkları eğitimi görüyorum, dehşetle izliyorum. Ama bunda çocukların hiçbir suçu yok. Hepsi zehir gibi akıllı delikanlılar. Ama şaşkınlar...

GENÇLİĞE YAZIK OLDU

Çünkü geçen cuma sona eren 18. Milli Eğitim Şurası’nın arkasından eğitim çevreleri, alınan kararların ne kadarının hayata geçirileceğini hala tartışmaktalar.

13 yıllık zorunlu eğitim ya da eğitim fakültelerinin iyileştirilmesi gibi kararların uygulanması hiç de gerçekçi gözükmemekte. Bu pilav daha çok su kaldıracak. Bugünlük bu kadar. Ama yazık oldu gençlerimize...