HABERTÜRK

Kayarken düşmenin püf noktaları


14 Ekim 2011

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kadın Danışma Merkezi uzmanları, Manisa’da kocası tarafından öldürülen ve fotoğraflarıyla gündeme oturan Şefika Etik gibi kendilerine başvuran, fakat daha sonra kocalarının ikna etmesiyle evine geri dönmek isteyen kadınlar adına benim deyimimle “Ne olur ne olmaz” klavuzu hazırlamış.

Şiddete maruz kalma halinde, uygulayabilecekleri kişiye özel talimatları içeren bu klavuz kocalarının yanında her an şiddet ve ölüm korkusuyla yaşayan kadınların, dayaktan en az zararla kurtulabilmelerini amaçlamaktaymış.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Dayak Kılavuzu” haberini okuduğumda aklıma ilk gelen şu oldu; kayak öğretmenleri yeni kayak dersi almaya başlayan öğrencilerine ilk olarak karda düşmeyi öğretirler. Çünkü karda düşme stilleri hava şartlarına göre değişkenlik gösterir. Örneğin; ‘Bor kar’ olarak adlandırılan yoğun karlı pistte düşmek hafif sıyrıklarla atlatılırken, sert ve rüzgarlı havada “buzlanmış karda” düşmek son derece farklı ve tehlikelidir.

Bu nedenle seyir halindeyken düşeceğinizi hissettiğiniz an hava ve pistin koşullarına göre öğrendiğiniz düşme stillerini hatırlayıp ona göre duruşunuzu ayarlarsanız.

Neymiş; bu yola girdiyseniz veya girmeye niyetliyseniz düşme halinde alacağınız darbelere karşı baştan uyarılmanız gerekmekteymiş.

Yani kurallar çerçevesinde; ya bu deveyi güdecek ya da bu diyardan ölü veya diri gideceksiniz.

Karpuz değil ki...

İyi de erkekler karpuz değil ki evlenmeden önce içlerini açıp bakalım. Canım gülüm günlerinde kim bilebilir ki kestikten sonra içinden ne çıkacak?

Bilseler bildikleri halde verirler mi aileler biricik kızlarını yaban ellere ?

İşte bu sorunun cevabını ne yazık ki veremiyorum.

İşin içine örf, adet, töre kavramları girdiği zaman biliyorum ki Türkiye’de ne yazık ki “Kadının Adı Yok “

O’ kılavuzdaki talimatlardan işte birkaç tanesi:

- Evde şiddet sırasında saklanabileceğiniz güvenli bir yer belirleyip oraya kaçabilirsiniz.

- Şiddet esnasında çıkışı olmayan banyo, tuvalet ve tehlikeli alet bulunan mutfak gibi yerlerden kaçınmalısınız.

- Dayak anında cenin pozisyonu alıp başınızı darbelerden korumaya çalışmalısınız

- Mümkün olduğu ilk anda; 183, 155 ve / veya 156 no’lu telefonları arayarak yardım istemelisiniz.