HABERTÜRK

Japonlar’ın önerisine bayıldım


08 Haziran 2014

Dün gazetemizde okuduğum habere göre bir Japon firması, etiketlerindeki beden ölçülerini değiştirmiş.

Etiketlerde “small” yerine sıska, “medium” yerine ince, “large” yerine şişko, “x-large” yerine de jumbo yazma kararı almışlar.

Öncelikle kendimi ince grubunda görmekten nasıl memnun oldum anlatamam. Bence Japonlar’ın bu uygulaması ivedi olarak bizim firmalar tarafından da uygulanmalı. Çünkü harika bir psikolojik baskı yöntemi.

Düşünsenize bir Türk kadını mağazaya gelecek ve “large” yerine “şişko beden bir pantolon” istiyorum ya da “jumbo beden etek istiyorum” diyecek.... Yaşanacakları izlemek lazım.

BULAŞICI HASTALIK: STRES

Ülkemizde intihar vakaları, cinayetler, aşırı şiddet, orantısız güç kullanımı her geçen gün artmaya devam ederken, The New Economics Foundation tarafından yapılan Mutlu Gezegen Endeksi’ne göre (Happy Planet Index), Türkiye 151 ülke içinde 44’üncü sırada yer almaktaymış.

Birleşmiş Milletler’in Dünya Mutluluk Raporu’ndaysa 156 ülke içinde 77. sırada yer almaktaymışız. Sonuçlara bakılacak olursa, dünyadaki ülkelerin yarısından daha az, diğer yarısından daha mutlu bir durumdayız.

Anlayacağınız mutlu bir millet değiliz.

Nasıl olalım ki?

Hergün yeni bir felaket haberi ile uyanmaya alıştık.

Cinayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Birbirimizi öldürmediğimiz gün yok.

Başbakanımız hep sinirli, hep asabi, sürekli herkesi azarlıyor...

Bizleri de, etrafındakileri de geriyor. Peki “Stres bulaşıcı olabilir mi?”

Biraz araştırma yaptım. Ve, evet gerçekten de bulaşıcıymış.

Kortizol stresli durumlarda böbreküstü bezlerimizden salgılanan bir hormon. Bu yüzden stres hormonu da denmekte.

Max Planck Enstitüsü ve Dresden Teknik Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların ortaklaşa gerçekleştirdiği bir araştırma, stresli bir insanı izlemenin bile kortizol salgılanmasına neden olduğunu göstermiş.

Empatik stres adı verilen bu durum, özellikle stres altında ki kişinin etrafında bulunuluyorsa meydana geliyormuş.

Ancak bu durum bununla da sınırlı değil.

Televizyon yayınlarındaki veya videolardaki stresli insanları izlemenin dahi pek çok kişide kortizol salgılanmasına neden olduğu tespit edilmiş.

Araştırmacılara göre, başka insanların can sıkıcı durumlarını gösteren televizyon programları yaşanan stresi izleyicilere aktarabiliyormuş.

Peki mutlu ve huzurlu bir toplum olmak istiyorsak ne yapmalıyız?

Empati yapmadan yaşamalı, olumsuz görüntülerden, stresten, stresli insanlardan, yöneticilerden, yani kortizol salgılayan herkesten uzak durmalıyız.

Nasıl mı? İşte bütün mesele burada...