Şu günlerde yazılı ve görsel basında sık sık üniversitelerin tanıtım programlarına denk gelmekteyim.
Merak edip özel üniversitelerin yıllık ücretlerine de şöyle bir göz attım. Hemen hepsi almış başını gitmiş. Bir de yurt ücretleri, aylık masrafları da eklenince öğrencilerin mezun olmaları ailelerine neredeyse bir servete mal olmakta.
Peki hiç hesapladınız mı , özel üniversitelere yerleşen bu gençler mezun olduklarında eğitimleri için harcanan paraların karşılığını ne kadar sürede iş dünyasından geri alabilmekteler?
Bugün gerek özel gerek devlet üniversitesinden mezun olan bir genç üniversiteden mezun olduğunda ya şansı varsa ya da ancak arkasını dayayacak gücü varsa iş bulabilmekte.
Bu durum ne yazık ki iki çarpı ikinin dört ettiği kadar doğru, ama bir o kadar da ülkemiz adına acı bir gerçek.
Zaten Başbakanımız da, “Üniversiteler iş bulma yeri değildir” dememiş miydi ?
Sırf bu nedenlerden dolayı LYS sonuçlarını öğrenmiş ve 4 Ağustos’a kadar sıralamalarını yapıp ÖSYM’ye gönderme zorunluluğu olan gençlerimizle Ekonomist dergisinin yapmış olduğu araştırmayı bugün paylaşmak istedim.
KURTARICI SEKTÖRLER
1- Son yıllarda çektiği yatırımla öne çıkan enerji sektöründe gençlerin şansı fazlaymış. Bugün 78’i termik santral, 524’ü hidroelektrik santral, 115’I yenilebilir kapsamında olan santral olmak üzere 717 projenin inşasının devam ettiği biliniyor. Sektördeki hareket çalışan ihtiyacını da artırmaya devam edecekmiş.
2- Telekom ve Bilgi Teknolojileri, 30 Milyar dolar büyüklüğü olan ve her geçen yıl büyüyen sektör dokunmatik ekranlı cep telefonları,tablet bilgisayarlar,üç boyut teknolojisi, internet televizyonu mobil internet gibi gelişmelerle büyümesini gittikçe hızlandırmaktaymış.
3- Perakende, 230 milyar doları aşan büyüklüğüyle son yılların gözdesi.
4- 2 bine yakın firmanın faaliyet gösterdiği lojistik hizmet sağlayıcı pazarının toplam büyüklüğünün 20 milyar TL olduğu tahmin edilmekteymiş.
5- Sağlık,Türkiye’de 40 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sağlık sektörü her geçen yıl büyümekte.
6- Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden olarak bilinen eğitim sektörünün kendi içinde yarattığı ekosistemin 50 milyar dolara ulaştığı hesaplanmış.
7- Havacılık, toplam yolcu sayısında ki artış bu sektör konusunda üniversitelerin lisans programı açmasına neden oldu.
8-Güvenlik, pek çok üniversitesinin meslek yüksek okulunda özel güvenlik ve koruma bölümünün açılmasının altında hızla artan AVM’‘ler yatmaktaymış.