HABERTÜRK

İngiltere'de hükümete darbe! Kabul edildi...


09 Ocak 2019

AA

Parlamentoya getirilen finansman yasa tasarısında anlaşmasız Brexit'i önlemeye yönelik olarak ana muhalefet partisinin teklif ettiği değişiklik 296'ya  karşı 303 oyla kabul edildi.

Değişikliğe göre, İngiliz hükümeti anlaşmasız Brexit senaryosuna  hazırlık için ayıracağı bütçeyi, parlamentonun onayı olmadan kullanamayacak.

Siyasi gözlemcilere göre, bu akşam yapılan oylamanın sonucu, Başbakan  Theresa May'in gelecek hafta parlamentoda oylanacak Brexit anlaşmasının da geçme  şansının düşük olduğunu teyit etti.

Brexit anlaşmasının parlamentodan onay alması için yeterli desteğin  olmadığını gören May, geçen ay yapılması gereken oylamayı son anda ertelemişti.

May'in AB ile kasım ayında vardığı Brexit anlaşması belirlenen yeni  tarih olan 15 Ocak'ta oylanacak. Oylama öncesi parlamentoda konuyla ilgili  yapılacak 5 oturumun ilk yarın gerçekleştirilecek.

Önceki yıl yapılan erken seçimde parlamentodaki çoğunluğunu yitiren  May, Kuzey İrlanda'nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan  desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

Brexit yanlısı DUP, May'in Brexit anlaşmasına içerdiği "tedbir  maddesi" yüzünden ret oyu vereceğini açıklamıştı. May'in kendi partisi içinde de  çok sayıda milletvekilinin oylamada muhalefetle hareket ederek ret oyu vermesi  bekleniyor.

Tartışılan anlaşma

Brexit anlaşmasının tepki çeken "tedbir maddesi", AB üyesi İrlanda  Cumhuriyeti ile İngiltere'nin parçası olan Kuzey İrlanda arasında Brexit  sonrasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi amaçlıyor.

"Tedbir maddesi" ile İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB  ile Gümrük Birliği içinde kalacak. İngiltere'nin tek yanlı olarak çekilemeyeceği  bu düzenleme içinde ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi  gerekiyor. "Tedbir maddesinin" AB ile daha yakın bir ilişki içinde kalmasını  öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında mal dolaşımında ise "düzenleyici  kontroller" yapılması yer alıyor.

Eleştirenler, bu maddeyle İngiltere'nin toprak ve anayasal  bütünlüğünün zarar göreceğini ileri sürüyor.

Anlaşmaya göre, İngiltere'deki AB vatandaşları ile AB ülkelerindeki  İngiliz vatandaşlarının kazanılmış hakları korunacak, İngiltere ayrıca AB'ye 40  milyar sterlini bulan bir "ayrılık ücreti" ödeyecek.

İhtimaller

Theresa May, anlaşmanın reddedilmesi halinde ülkenin AB'den anlaşmasız  olarak ayrılacağını, aksi takdirde Brexit'in bütünüyle iptal edilmesi  tehlikesinin bulunduğunu açıklamıştı.

Başbakan May, Brexit anlaşmasının parlamentodan onay alamaması  ihtimaline karşı ülkesinin AB'den anlaşmasız olarak ayrılması için hazırlıklara  hız vermişti.

İngiliz hükümeti anlaşmasız ayrılık senaryosuna hazırlıklar için 2  milyar sterlin bütçe ayırırken, iç güvenlikte ve gümrük kapılarında askeri  birliklerin görevlendirilmesi gündeme alınmıştı.

Ülkede Brexit konusunda yeni bir referandum yapılması için kampanya  yürüten gruplar da bulunuyor.

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı  yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı.

İngiltere'nin normal sürecin işlemesi halinde 29 Mart'ta AB'den resmen  ayrılmış olması gerekiyor.