HABERTÜRK

İçinizde Frankeştayn olan var mı?


11 Kasım 2009


Duyduk duymadık demeyin 'Domuz Gribi' yerini'At Gribi'ne bırakıyormuş. Bakın ardından da 'Deve Gribi' gelecek söylemedin demeyin... Günümüzün trend konusu GDO'lu ürünler hakkında da sizleri, tam 5 yıl önce Yeni Asır'da ki köşemden uyarmıştım. (İnanmayanlar 3-11-2004 tarihli yazımı arşivden bulabilirler.)
Bugünde sizleri 'Deve Gribi' hakkında uyarıyorum. İster inanın ister inanmayın...
İçinizde beş yıl içinde yediği GDO'lu ürünler yüzünden
Frankeştayn olanınız var mı? Ben de şimdilik problem yok. Ama bu ileride olmayacak demek değil.
Yetkililerin akılları başları gelene kadar bakın sizleri konu hakkında 5 yıl önce nasıl uyarmışım;

YEŞİL DEVRİM Mİ?

GDO: Frankeştayn gıda mı yeşil devrim mi?
Biz hormonlu gıdaları tartışa duralım, siz hiç salatanıza doğradığınız domatesin, domates dışında genlere de sahip olabileceğini hiç düşündünüz mü? Örneğin balık genine...
Sadece domates yediğinizi düşünürken, aslında balık geni aktarılmış, gen mühendisleri tarafından yaratılmış, yepyeni bir ürün tüketiyor olabilirsiniz. Günlerdir tartıştığımız hormonlu gıdalar hakkında araştırma yaparken Frankeştayn gıdalara rastladım.
Balık ve domates genleri arasındaki ilgiyi kuramadıysanız eğer, "GDO"nun yani "genetiği değiştirilmiş organizma" ne anlama geldiğini de bilmiyorsunuz demektir. Oysa GDO'lu ürünler market raflarında ve mutfaklarımızdaki yerini çoktan almış durumda. Yeşil devrim olarak da adlandırılan bu süreci savunan ABD gibi ülkeler, GDO'ların dünya açlığını önlemenin tek yolu olduğunu savunuyor.

PATENT ALTINA ALINDI

Biyoteknolojik yöntemlerle, kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ya da mikroorganizmalara genel olarak GDO ya da "transgenik ürünler" adı veriliyor.
Transgenik bitkilerin tarla denemelerine ilk olarak 1985 yılında başlanmış olsa da, üretime geçilmesi 1996'yı bulmuş. Halen yapılmakta olan GDO'lu tarımın yüzde 99'u ABD, Kanada, Arjantin ve Çin'de gerçekleşiyor. GDO'lu ürünlerin başında mısır, patates, soya, buğday, pamuk, domates, pirinç ve bazı balık türleri geliyor. Şu ana kadar, dünyada ekili alanların 67 milyon hektardan fazlasında GDO'lu tarım yapılmış.