HABERTÜRK

Helal turizm


15 Şubat 2014

İsmini vermek istemeyen turizmci arkadaşımla turizm sektörü ve de özellikle son zamanlarda ki tatil reklamları hakkında sohbet ederken “Turizmin helali mi olurmuş? Bugüne kadar gelen geldi giden gitti. Onlar helal değil miydi?” diyerek başladı söylenmeye. Arkadaşımdan edindiğim bilgilere göre; 123 milyon müslüman turistin yaklaşık 45 milyonu “helal sertifakalı” otelerde konaklıyor ve yine “helal sertifakalı” tur operatörlerini tercih ediyorlarmış.

Pazara dair son istatistik verileri ise 2011 yılına ait. Helal turizm alanında faaliyet gösteren Singapur merkezli Crescentrating şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırma, helal tatil pazarının dünya turizminden yüzde 12.3 oranında bir pay aldığını göstermekte. Araştırmaya göre (haç ve umre harcamaları hariç) 2011 yılında ki pazar büyüklüğü ise 126 milyar dolar. Bu arada araştırmada dikkatimi çeken bir başka husus daha oldu.

2011 verilerine göre, küresel çapta helal turizmin yıllık büyüme oranı yüzde 4.7 iken genel turizm endüstrisindeki yıllık büyüme oranı 3.3 olarak belirlenmiş. Bizim aklımızın almadığı bir şekilde hızla büyüyen bu pazar ülkemizde farklı tatil modelleri yaratılmasına da neden olmaktaymış. Peki helal turizm nasıl olmalı? Kısaca özetlemek gerekirse; helal turizm, kadın-erkek ayrı kullanım alanları olan ve kesinlikle alkol servis edilmeyip helal gıda ile yemek servisi sunan, bünyesinde mescit bulundurup odalarında seccade, kible yönü, Kuran-ı Kerim’e yer veren otellerde konaklama sağlayan, düzenlenen turlarda gidilen ülkenin şartlarına göre muhafazakar otellerin seçilerek, tur ile gezilen mekanların islami bakış açıcı ile anlatıldığı, tur süresinin de namaz saatlerine göre uyarlandığı bir tatil modeli imiş.

YUNANİSTAN ARTIK RAKİP OLAMAZ

Benim bütün anlayışlarıma ters düşen bu tatil modelinde turizm sektörümüz açısından içimi rahatlatan bir nokta oldu. Demek ki artık helal turizm tatilcilerini ezeli rakibimiz Yunanistan’a kaptırma olasılığımız sıfır. Çünkü Yunan mitolojisini bir düşünsenize. Yunan tanrıları, tanrıçaları ve kahramanları hakkındaki hikayelerden oluşan sözlü edebiyatla yaratılmış ve yaygınlaşmış bir mitolojidir Yunan mitolojisi. Hele o meşhur Bereket tanrıları ya da Dionysos (şarap tanrısı) ya da Eros’ları yok mu... Gel de islami bakış açısı ile anlat helal turizm tatilcilerine...