HABERTÜRK

Güney Kore terbiyesi


30 Nisan 2014

Son günlerde Güney Kore’de yaşananları izledikçe inanın Koreli olasım geldi. Hatta Koreli doğmadığıma neredeyse yanar oldum.

Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, en az 188 kişinin öldüğü feribot kazası sonrası hükümetine yöneltilen eleştiriler yüzünden görevinden istifa etti. Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’da başbakanın istifasını hiç itirazsız kabul etti.Başbakan Chung Hong-won istifasını açıklarken, kazayı önleyemediği ve hükümeti kaza sonrası yeterince hızlı hareket etmediği için, feribottaki yolcuların ailelerinden özür diledi ve “Kayıp ailelerinin çığlıkları yüzünden hala geceleri uyuyamıyorum” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. (Chung kazadan sonra feribottaki yolcuların ailelerini ziyaret ettiğinde yuhalanmış, hatta öfkeli bir kişi ona su şişesi fırlatmıştı. Feribottaki yolcuların yakınları, kurtarma operasyonunun yavaş yürütülmesine öfkeliydi)

FARKLI KÜLTÜR

Farklı bir terbiye ve kültür ile yetiştiğinden olsa gerek Güney Kore Başbakanı kendini istifa etmek zorunda hissetmiş.

Ne kadar ilginç öyle değil mi?

Bu olay bana sanki dünya da değil de (hele bir de bizim ülkede yaşanan siyasi olayları düşünürsek) uzayda yaşanmış gibi o kadar uzak geldi ki... Hala şaşkınım. “Hala böyle insanlar varmış” demekten kendimi alamadım.

Peki gemi kazasından kurtarıldığı için vicdan azabı çeken ve ölen öğrencilerinin üzüntüsüne dayanamayarak kendini asan Güney Koreli öğretmene ne demeli?

Ya ‘emir-komuta’ terbiyesi ile yetiştirildikleri için kaptanın “Panik yapmayın, yerinizden kımıldamayın. Gemiden ayrılmayın” anonsu yüzünden yerlerinden ayrılmayıp gemiden atlamayan ya da atlamakta geç kalan öğrencilere ne demeli?

ARAŞTIRMA YAPTIM

Bu insanlar nasıl bir kültür, nasıl bir terbiye ile yetişmişler? Bütün bu yaşananları alt alta koyduktan sonra (takdir etmenin ötesinde) merakımdan ve saygımdan bu insanların nasıl yetiştirildikleri hakkında biraz araştırma yapma ihtiyacı duydum. Bilindiği üzere Kore halkının orijinal inancı Şamanizm idi. Budizm ve Konfüçyanizm Çin’deki kültür değişimi sonrası Kore’ye girdi. Bugün bile, Konfüçyanizm Kore toplumunda büyük bir rol oynuyor ve yaşlılar için saygı hala Kore aile yaşamının büyük bir parçası. Her şeye rağmen, Kore Şamanizmi geleneksel inanışı, Mahayana Budizmi, Konfüçyanizm ve Taoizm, Kore halkında dinin temel etkisi olarak kültürlerinin yaşamsal bir görüşü gibi kalmış.

Ve çoğunluğu Hristiyan olan halk bütün bu gelenekleri hatırlayarak yüzlerce yıl barış içinde yaşamışlar.

Tıpkı bizler gibi... Öyle değil mi?