Ülke genelinde “sarı yelekliler” adı altında örgütlenen eylemciler, 17 Kasım’da hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto etmek için sokaklara döküldü.
Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron’dan başta akaryakıt vergilerini düşürmesini ve yaşamlarını rahatlatacak ekonomik düzenlemeler yapmasını talep ediyor.
Akaryakıta getirilen ek vergiler, Fransızların yüzde 84’ünün desteklediği eylemciler için bardağı taşıran son damla oldu.
İŞ YERİ VE ARAÇLAR ATEŞE VERİLDİBaşkent Paris’te dün düzenlenen gösteriye polis, sert şekilde müdahale etti. Paris’in ünlü Champs-Elysees Caddesi’nin çevresindeki gösteride çıkan olaylarda polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda sık aralıklarla ses bombaların patlaması, araçların ve çöp bidonların yakılması ve iş yerlerinin hasar görmesi dikkati çekti.
Eylemciler, erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplandı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericiler, Paris’in caddelerinde çok sayıda araç, iş yeri ve çöp bidonunu ateşe verdi, polislere taş ve şişe fırlattı. Paris sokaklarında sık aralıklarla ses bombaları duyuldu.
SANAT ESERLERİNİ PARÇALADILAR
Dünyanın en çok turist çeken şehri, Fransa'nın başkenti Paris, tüm ülkeyi saran Sarı Yelekler eyleminin en şiddetli yaşandığı yer oldu. Otel rezervasyonlarının yüzde 50'sinin iptal edildiği, araçların ve binaların ateşe verilirken, Paris'in sembolü Zafer Takının eylemciler tarafından yağmalanma görüntüleri ortaya çıktı. Zafer Takının üstüne çıkan göstericilerin grafitlerle anıtı boyadığı, tarihi eserleri kırdığı ve anıtta bulunan hediyelik eşya dükkanını yağmaladığı gözlendi.
RESTORAN, KAFE VE MAĞAZA KEPENK İNDİRDİ Polisle eylemciler arasında Champs-Elysees Caddesi’nin çevresinde zaman zaman çatışma çıktı. Eylemciler, gösteride “Macron istifa” sloganları attı ve birçok binanın üzerinde Macron karşıtı yazılar yazdı. Göstericiler, Elysee Sarayı’nın bulunduğu caddeye gelerek Saray’a girmek için güvenlik bariyerlerini aşmaya çalıştı ancak polis göz yaşartıcı gaz kullanarak protestocuları engelledi. Protesto nedeniyle dün Champs-Elysees Caddesi’nin çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza kepenk indirdi.
Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de cadde ve yollar kapatıldı. Güneydeki Marsilya kentinde polis, limanda birçok yeri ateşe veren eylemcilere sert müdahalede bulundu. Toulouse kentindeki eylemde polisle göstericiler arasında gergin anlar yaşandı. Eylemciler dün Haute-Loire Bölge Valilik binasına molotofkokteyli attı. Binada çıkan yangın hasara neden oldu.
GÖSTERİLERİN BİLANÇOSU
Paris’te “Eylem 3: Macron istifa” adı verilen gösteride dün çıkan olaylarda 287 kişi gözaltına alındı, 17’si polis en az 110 kişi yaralandı. Bu eylemin geçen haftaya göre daha fazla hasara neden olduğu belirtildi. 17 Kasım’dan bu yana düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 158’i güvenlik görevlisi 890 kişi yaralandı, bin 81 kişi gözaltına alındı ve 9 eylemci dörder ay hapis cezasına çarptırıldı.
OLAYLARA “KAOS” VE “GERİLLA SAVAŞI” BENZETMESİ
Paris’te dün 100’den fazla kişinin yaralandığı gösteriler Avrupa’daki gazetelerin ilk sayfalarında yer aldı. Yanan arabalar ve polisle çıkan çatışmalara ilişkin fotoğrafların kullanıldığı haberlerde, isyanın sadece zamlara değil aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un liderliğine yönelik olduğu vurgulandı.
Le Monde gazetesi, “Sarı yelekliler: Muhalefet hükümeti protestoların meşruiyetini zedelemek için şiddete izin vermekle suçluyor” başlığı altında Paris’te dün eşine az rastlanan türde bir şiddetin yaşandığını yazdı. Haberde, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon'un, eylemcilere karşı “inanılmaz bir şiddet” uygulandığına yönelik ifadelerine yer verildi.
Putin'in sağ kolunun kızı, Paris'teki gösterilerde görüldü
Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin lideri Marine Le Pen’in sarı yeleklileri desteklediği belirtilen haberde, muhalefet partilerinin, hükümeti ve Macron’u, protestolarda şiddete izin vererek eylemcilerin meşruiyetini zedelemeye çalışmakla suçladığı vurgulandı.
Le Figaro gazetesinin “Sarı yelekliler: Şiddetin ertesi gününde OHAL hipotezi” başlıklı haberinde, Paris’teki şiddetli gösterilerden sonra olağanüstü halin (OHAL) yeniden getirilebileceği ifade edildi. Haberde, hükümetin alınabilecek önlemlerin üzerinde çalıştığı kaydedildi.
Le Parisien gazetesinin “Sarı yeleklilerin öfkesini dinmiyor, hükümet hızlı bir şekilde harekete geçmeli” başlıklı haberinde, Paris'in dün eşi görülmemiş bir şiddet yaşadığı belirtildi. Haberde, hükümetin Fransızların öfkesini dindiremediği ve taleplerine cevap veremediği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Macron'un Arjantin'de yaptığı konuşmada, gösterideki şiddet olaylarını kabul etmediğini söylemekle yetindiği ifade edilen haberde, bu sorunun artık siyasi bir krize dönüştüğü belirtildi. Haberde ayrıca Macron'un bu krizden çıkıp çıkamayacağının merak edildiği kaydedildi.
MACRON PROTESTO ALANINI ZİYARET ETTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün sarı yeleklilerin akaryakıt zamların protesto ettiği başkentteki Charles de Gaulle Meydanı ve Zafer Takı’nda inceleme yaptı.
Meydanının çevresindeki caddeleri de gezen Macron, gösterilerde çıkan olaylar nedeniyle çevrede oluşan hasarla ilgili bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Macron daha sonra İçişleri Bakanı Christophe Castaner ve Çevre Bakanı François de Rugy’nin de bulunduğu “kriz” toplantısı için Elysee Sarayı’na gitti. Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux da olaylarla başa çıkmak için olağanüstü hal (OHAL) ilan edilebileceğini söyledi. AJANSLAR