“İzmir’de tartışma konusu olan TOKİ’nin Çeşme’ye yapacağı konutlarla ilgili Mimarlar Odası’nın açtığı davada bilirkişi heyeti, konutların yapımına olanak sağlayan 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planı’yla ilgili olumsuz rapor verdi.”
Bu haberi okur okumaz ilk aklıma gelen Çeşme Belediye eski Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nun zamanında konu hakkında verdiği haklı mücadele geldi.
Raporda olumsuzluklara gerekçe olarak yeşil alan kullanımının genişleme alanına dönüştürülmesi, bölge nüfus yoğunluğunun yaklaşık 5 kat artırılması ve 4 katlı yapılar gerekçe gösterilmiş.
KARŞI ÇIKMIŞLARDI
Eh ‘aklın yolun birdir’ diye boş yere söylememiş büyüklerimiz. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Çeşme’nin Reisdere Mahallesi’nde yapılmak istenen toplu konut projesine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi ve meslek örgütleri karşı çıkmışlardı.
Onların betonlaşma gerekçesiyle verdikleri tepkileri, yine bu kuruluşların konutların yapımına olanak sağlayan plan değişikliğine karşı açtıkları davaları ben de köşemden defalarca dile getirmiştim.
Sonunda da Mimarlar Odası’nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı, yürütmeyi durdurma ve iptal istemli davasında bilirkişi raporu sonuçlandırdı ve bizleri de rahatlattı.
Bu olumsuz raporunun gerekçeleri arasında, mevcut planlama kararlarına göre; hektar başına 36 kişi olan nüfus yoğunluğunun TOKİ konutları planıyla hektar başına 150 kişi olarak artırılmasının bölge içindeki donatı alanları dengesini bozacak olması ve çevre genelinde tarif edilen nüfus yoğunluğu dağılımı kararlarına uygun olmaması yer alıyor.
Bütün bu olumlu gelişmeleri haber aldıktan sonra hemen Faik Başkanı aradım ve kendisi ile buluşarak rapor hakkında ki düşüncelerini sordum.
TOKİ’YE KARŞI DEĞİLDİK
Çeşme eski Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu; “Biz zaten bunların doğru olmadığını defalarca söyledik. Çeşme’nin yapılanması iki katlıdır. TOKİ yapılanmasının düzeni bozacağını söylemiştik. TOKİ’ye karşı değildik. Sadece TOKİ’nin binaları bizim şartlarımıza göre yapmasını istedik. Belediyenin fakir vatandaşlar için 200.000 metrekare yeri vardı ve bir türlü Turizm Bakanlığı onay vermedi. Buraların bu yoğunluğu kaldırmayacağı belli bir şey. ‘Oluşacak sosyal yapı ve imar durumu dokuyu bozar’ diye çok uyardık. Bunun nedeni yoğunluğun 5 kat artacak olmasıdır. Bayramda gelen insanların araba markalarına dikkat ettiniz mi? Böylesine bir nüfus artışı hem buranın dokusunu, hem kültürü, hem de sosyal yapıyı bozardı. Bir de bu insanlara Çeşme’de nasıl iş bulursun? Kışın burada hayat yok ki... Diğer taraftan TOKİ’ye verilecek 4 kat izin durumu emsal teşkil edecekti ve Çeşme’nin imar yapısı tamamen bozulacaktı. Madem yapmak istiyorlar, nasıl bizler zamanında düşük seviyede Karadağ’da, Belkent’te toplu konutlar yaptık, onları örnek alsınlar” diyerek hem düşüncelerini dile aktardı hem de TOKİ’ye çözüm sunmuş oldu.