HABERTÜRK

Eğitimcilerin gözünden


19 Mart 2015

 

Geçtiğimiz haftadan beri defalarca dershanelerden bozma temel liselerin yarattığı ve yaratacağı sorunları yazmaktayım. Konu hakkında bir çok eğitim kurumundan ve eğitimcilerden e-mailler aldım.

Hepsi de endişelerini ve tepkilerini dile getirmekteler. Bugün temel liselerden kaynaklanan sorunları içeren ve benim endişelerimi de destekleyen bir eğitimcinin (Matematik öğretmeni) bana göndermiş olduğu e-maile yer vermek istiyorum. Umarım yetkili makamlardan da konu ile ilgili bir cevap alırız;

Merhabalar Ayşem Hanım.

Yazılarınızı okudum. Ben bazı eksikleri tamamlamak istiyorum.

Şöyle ki; dershanelerin kapatılması amacından çıkmıştır. Adeta küllerinden doğmuşlardır. Bunların kapatılmasındaki esas amaç paralel yapı diye bahsedilen cemaat dershanelerinin kapatılacak olmasıydı.

Fakat, cemaat dershaneleri de milli eğitimden izin aldılar ve onlarda temel liseye dönüşüyorlar.

E şimdi ne oldu? Değişen ne?

Değişen sadece halktan daha fazla para alınacak olması. Şimdi okula dönüştükleri için daha bağlayıcı oldular.

Çünkü diploma verecekler.

Veliler de çocuklarının geleceğini düşündüğü için dershanelerin çok üzerinde bir maliyeti kabul ediyorlar.

Burada 12. sınıf için 9.000 liraya anlaşıp bu parayı bankadan 36 ay vade ile kredi olarak çeken veliler var.

Beni yolda durdurup çocuklarını hangi temel liseye vereceklerini soruyorlar. Panik halindeler. Dershaneden bozma okullara insanlar mecbur ediliyorlar.

Alternatif bırakılmadı.

Bunun yanı sıra okul kursları MEB tarafından desteklenmiyor.

Basında yer alan öğretmenlerin alacağı ek ders ücretleri de fazlasıyla abartılmış durumda. Hatta bahsi geçen zam yapılmadı bile.

Okulların, “Okul Dershanesi” diye başarılı bir şekilde okulda ürettiği çözümü, “deneme sınavı yasak, kaynak kitap ve test yasak, veliye cep mesajı yasak, alacağınız ücretin sınırı şudur...” diyerek yok ettiler, zora koştular.

Devlet okullarındaki kursların dershane bozması temel lise kurslarıyla rekabet etmesi bu durumda oldukça zor hale gelmiş oldu.

 

EĞİTİM KALİTESİ DÜŞÜK

 

İşin bir de eğitim boyutu var. Veliler sadece sınava yönelik bir çalışmanın her şeyi çözeceğini düşünüyorlar. Ayrıca bu okullarda notlar şişirme olacak. (ki tanıtımlarda bunu açıkça söylüyorlar) Üniversite sınavında çıkmayacak olan soruların dersleri işlenmeyecek (Beden eğt. resim, müzik yabancı dil vs). 25 saat yüz yüze mecburi 10 saat ders uzaktan eğitimle olabilecek.

Ayrıca bu kurumların bir de fiziki durumları var. Çoğu şehir merkezinde ve iş hanından bozma sadece binadan oluşan yapılarda öğrenciler zaman geçirecekler.